fbpx Nefiks
Četrtek, 24 September 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Lep pozdrav iz Novega Sada

Med 20. in 28. oktobrom 2014 je v sklopu programa Erasmus+ potekal trening kakovostnega medkulturnega učenja/dialoga za mladinske delavce (Quality intercultural learning/dialogue youth work). Trening, ki ga je organiziral Centar za jačanje civilnog društva iz Srbije, se je odvijal v Vojvodini, v Novem Sadu. Na tem mednarodnem usposabljanju, ki se ga je udeležilo čez 20 mladinskih delavcev iz Srbije, Črne Gore, Makedonije, Albanije, Bolgarije, Moldavije, Romunije, Bosne in Hercegovine, Italije, Hrvaške, Nemčije ter Slovenije sta bila tudi Nefiks tutorja Mišel Ristov in Mateja Hergula.

Mateja in Mišel sta svoje vtise strnila takole: Na tem osemdnevnem treningu smo skozi zasnovani program obdelali področja medkulturne izmenjave, učenja, vzpostavljanja dialoga in sprejemanja kulturnih različnosti. Izmenjava teoretičnih znanj in izkušenj je potekala skozi skupinsko delo, ki je bilo vsako jutro popestreno z raznimi 'energizer-ji'. Ker je bilo na kupu res nekaj zelo raznolikih nacionalnosti, ki imajo vsaka svoje kulturološke poglede na problematike, je bila izmenjava toliko bolj pristna.

Usposabljanje je ob teoretičnem delu zahtevalo tudi praktičnega – raziskava in analiza o medkulturnem dialogu med populacijo v Novem Sadu. V tem študentskem mestu, ki znotraj občine šteje 600 tisoč prebivalcev so bili pogoji za iskanje raznolikosti več kot odlični, saj se Vojvodina ponaša s svojo večnacionalnostjo, med drugim je uradno veljavnih kar 6 jezikov.

Na tem mestu ni manjkalo niti prostora za kulturne trenutke, saj smo si udeleženci sami popestrili nekaj prostih popoldnevov in večerov z raziskovanjem naših kulturnih posebnosti, ogledom nočnega življenja v mestu in s številnimi diskusijami, ki zadevajo delo z mladimi.

Zanimivejši del je zahteval tudi konkretno načrtovanje projektov znotraj mešanih skupin, s poljubnimi tematikakimi, ki bi ustrezali ključnim akcijam programa Erasmus+. Tako smo se tudi naučili, kako načrtovati tovrstni projekt, kako pravilno opredeliti pojme in na kaj je potrebni biti pozoren – da bomo lahko v bodoče tudi sami izvedli podobne treninge ali akcije.

Skozi trening smo tako ne le obdelali začrtano problematiko, ampak tudi vzpostavljali pomembne odnose, ki so nam olajšali delo v skupinah, hkrati pa dali povod za partnerstva in bodoča sodelovanja ter med nami napletli prijateljstva, ki jih bo vredno gojiti v prihodnosti.