fbpx
»S pomočjo mentorice se trudim na poti, ki bo, upam, postala cilj.«

| Kolegice

V času dosedanjega delovanja letošnjega kluba Kolegic smo se ljubljanske udeleženke srečevale na rednih tedenskih sestankih, kjer smo se spoznavale med seboj in tudi same sebe, ugotavljale smo, katera so naša močna področja ter jih poskusile zapakirati v življenjepis, ki bi kar čimbolj pritegnil, razpravljale smo o tem, kako delodajalca prepričati ter o tem, kako izstopati iz množice iskalcev zaposlitve.

Prav tako smo želele čim bolj jasno oblikovati lasten zaposlitveni cilj, kar nam je z usmeritvami Alenke, vodje projekta, in s pomočjo skupine bolj ali manj tudi uspelo. Kar nekaj časa smo namenile načrtovanju in organizaciji dogodka Zgodaj uspešne, o katerem smo že pisale. Z dogodkom, ki smo ga izvedle decembra 2014, smo javnost opozorile na problematiko zaposlovanja visokoizobraženih žensk, obenem pa smo si z dogodkom ustvarile možnosti druženja z mladimi uspešnimi ženskami, ki so predstavnice svoje stroke bodisi v javnem ali zasebnem sektorju bodisi uspešne mlade ustanoviteljice lastnega podjetja.

Po večmesečnem delovanju pa je končno prišel čas za tisto, česar smo se vse najbolj veselile ... srečanja z našimi mentoricami. Projekt Kolegice temelji na mentorskem sodelovanju med udeleženko projekta in uspešno žensko, ki je že uveljavljena na poklicnem področju in ki si jo udeleženka zaradi podobnih zanimanj izbere za mentorico. Pri vsem tem pa je pomembno poudariti dejstvo, da projekt ni zasnovan na podlagi klasične mentorske sheme, ampak imamo v projektu ključno vlogo ravno udeleženke projekta, saj iz njega dobimo toliko, kot si same želimo oziroma toliko, kolikor si za dosego lastih kariernih ciljev zares prizadevamo. Projekt je namreč zasnovan na podlagi samoiniciativnosti in jasnih ciljev udeleženk, ki pa s pomočjo že uveljavljene mentorice bolj pogumno in samozavestno stopamo na pot kariernega razvoja in prve zaposlitve.

Vtise s prvih srečanj s svojo mentorico je z nami delilo nekaj udeleženk. Poglejmo, kaj pravijo.

Kaja B.: Z mentorico sva imeli že dva sestanka. Na prvem sva se spoznali, ugotovili, kakšne so moje želje, kaj me zanima in kako mi lahko ona pri tem pomaga. Dobila sem že nekaj nalog in tudi ona se je odločila, da mi bo do naslednjega srečanja pripravila nekaj nasvetov. Drugič sva imeli sestanek kar preko spleta, kjer sva obdelovali posamezne teme že bolj poglobljeno. Všeč mi je, kako navdušeno razlaga o stvareh, ki jih res dobro pozna in tako še mene motivira za akcijo. Veselim se že najinega naslednjega sestanka.

Suzana P.: Prvi težji fazi pisanja konkretnih kariernih ciljev je sledila faza iskanja mentorice, kar se mi je sprva zdelo še težja naloga. Pa je bil dovolj le en e-mail. Že po prvem vtisu sem bila prepričana, da sem si izbrala res pravo mentorico, čeprav prej nisem o njej vedela kaj veliko. Zaenkrat sva se srečali enkrat, vendar sva v kontaktu preko e-pošte in se dogovarjava, kaj in kako naprej. Mentorica je pregledala moje izdelke in me spodbuja k dosegu cilja, ki sem si ga zadala v projektu Kolegice. To bo pomemben korak na poti moje nadaljnje kariere.

Sara M.: Moja mentorica se resnično zavzame. Hitro mi je postalo jasno, da gre za uveljavljeno osebo, z veliko strokovnega znanja, velikim srcem in dobro mero odločnosti. S pomočjo mentorice se trudim na poti, ki bo, upam, postala cilj.

Avtorica: Maja Đević, koordinatorka projekta Kolegice v Ljubljani
KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00