fbpx
Če bodo morale, bodo mlade ženske odšle v tujino

| Kolegice

Projekt Kolegice - 50 mladih žensk, 5 slovenskih mest in en sam cilj – dobiti priložnost, da se izkažemo na področjih, za katera smo se izobraževale.
8. marec je mednarodni dan žena, na Zavodu Nefiks pa predvsem o mladih visokoizobraženih ženskah razmišljajo in ustrezno ukrepajo vse leto. Raziskave in statistike kažejo, da se mlade ženske pri zaposlovaju srečujejo še z večjimi problemi kakor moški. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS je bilo v letu 2014 brezposlenih 13 % žensk med 25. in 35. letom starosti, od tega je skoraj 37 % brezposlenih žensk v tej starostni skupini takih, ki imajo terciarno izobrazbo. Na Zavodu Nefiks s projektom Kolegice odpirajo mladim nove priložnosti in povezavo s trgom dela, ki je sicer ne bi imele.

Anketa, izvedena med 140 mladimi iskalkami zaposlitve je pokazala, da le te sicer ne želijo oditi v tujino, vendar bodo v to, če zaposlitve ne bodo dobile doma, prisiljene. Tako je namreč odgovorilo več kot 60% vprašanih. Sicer pa dekleta razloge za brezposlenost, poleg splošno slabe ekonomske situacije, pripisujejo pomanjkanju učinkovitega kariernega svetovanja v času izobraževanja,  ter pomanjkanju mentorskega svetovanja, saj ne vedo, kako naj na trg dela sploh vstopajo.

Na Zavodu Nefiks na to odgovarjajo s projektom Kolegice, ki uspešno deluje že tretje leto zapored, svoje poslanstvo pa opravlja v petih slovenskih krajih: v Ljubljani, Mariboru, Ormožu, Litiji in Kopru. Tina, ena izmed udeleženk projekta o svoji izkušnji: »Sodelovanje mi je dobesedno spremenilo življenje, mentorica mi je omogočila vstop v svet,  o katerem sem prej samo sanjala«.

Na Zavodu Nefiks se še vedno trudijo za to, da bi mlade ženske prej dobile prvo zaposlitev, kot prvi siv las,  zato odpirajo nov krog prijav v projekt Kolegice v Ljubljani in Kranju.

Kolegice so skupina mladih iskalk prve zaposlitve, ki želijo s svojo delavnostjo, motiviranostjo in ustvarjalno mladostniško energijo pokazati, da znanje imajo, zdaj si želijo še priložnosti, da se izkažejo na področjih, za katera so se izobraževale. Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks: »Namen projekta je mladim ženskam, omogočiti zgodnji vstop v delovna okolja, in sicer preko mentorskega svetovanja in sodelovanja med uspešnimi zaposlenimi ženskami in dekleti, ki vstopajo na trg dela«.  Preko sodelovanja v projektu ima vsaka udeleženka možnost spoznati in se povezati z uspešno žensko s svojega poklicnega področja, s katero na rednih mesečnih srečanjih razpravlja o možnostih in poteh za uveljavitev v določenem poklicu. Trenutno je v projekt vključenih 50 mladih žensk iz petih slovenskih krajev.

Vsekakor pa projekti, kot so Kolegice le gasijo požare, nikakor pa ne rešujejo sistemskih napak, na katere želijo na Zavodu Nefiks opozoriti ob 8. marcu. Za reševanje problematike je potrebno veliko naporov oblikovalcev politik in širše družbe, ki na mlade iskalke zaposlitve prepogosto pozablja.

PRIJAVA


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00