fbpx
Kako razviti zaposlitveno pismenost?

| Zaposlitvena pismenost

1. nasvet: Študij in diploma naj bosta pot do cilja in ne cilj!
Mladi ob koncu dijaškega življenja pogosto ne vedo, kaj bi. Zato se zgodi, da “pač grejo nekaj študirat”. Tako postaneta študij in diploma cilj, za vse ostalo - vseživljenjsko delo, morebitne službe, razmere na trgu dela itd. pa skrbijo kasneje, ko se po diplomi znajdejo brez službe in na Zavodu za zaposlovanje. Prav skrb, kaj bo potem, bi se morala mladim porajati sočasno z izbiro študija.
Pri tem seveda ne gre zanemariti naših želja in sposobnosti - nekdo, ki mu matematika ne gre od rok, se verjetno ne bo odpravil na katerega od naravoslovnih študijev. Zaradi neinteresa ga verjetno ne bi niti nikoli končal, predvsem pa zagotovo ne bi užival celo življenje početi nekaj, kar ga sploh ne veseli. Vendar pa lahko ta isti posameznik za svojo zaposljivost poskrbi drugače - izbira naj torej bolj konkurenčne študije, ki pa se še vedno povezujejo z njegovimi zanimanji. 

2. nasvet: Naredite domačo nalogo - načrtujte! 
Tukaj je ključnega pomena vseživljenjska karierna orientacija, ki posamezniku ne širi obzorij zgolj z vidika možnosti izobraževanja in zaposlovanja, pač pa tudi z vidika osebnega razvoja in socialnega vključevanja. Prav tako je smiselno razmišljati vizionarsko: kateri so poklici prihodnosti, bo poklic, za katerega se izobražujem, v prihodnosti sploh še “potreben”; mi bo oblika dela kot zaposlenemu sploh odgovarjala ali bi mi bolj ustrezalo postati podjetnik/ca. Prav tako morda, ko bomo vedeli, kaj si želimo delati, izobraževanje zgolj v eni državi ali pa zgolj formalno izobraževanje ne bo edina opcija. 

Prva zaposlitev mladega človeka izjemno determinira, zato je pomembno, kakšna je in ali je v skladu z njegovim kariernim načrtom. Ponavadi razmere na trgu dela niso najbolj ugodne in je potrebno (vsaj na začetku poklicne poti) sprejeti zaposlitev, ki jo uspemo dobiti - toda, če imamo vizijo, se zavedamo, da je ta zaposlitev le stopnička in ne končni cilj.  

3. nasvet: Bodite aktivni že med študijem (izobraževanjem).  
Zlato pravilo je, da ljudje, ki niso aktivni med študijem (torej samo študirajo) in nimajo tet in stricev na pomembnih položajih, težje dobijo prvo zaposlitev. Na trgu dela so namreč tudi tisti njihovi kolegi, ki so izkušnje pridobivali že tekom študija. Resda nimajo delovne dobe - imajo pa določeno let delovnih izkušenj, čeprav študentskih.

4. nasvet: Širite socialno mrežo, ki vam zaupa.
Aktivnost med študijem se obrestuje tudi zaradi gradnje socialne mreže, o kateri več pišemo v prejšnjem poglavju. Širite jo, predvsem pa poskrbite, da vam bodo ljudje, ki so v njej,  zaupali. Facebook ni dovolj, pomembni so korektni odnosi, ki so zgrajeni na pozitivnih predhodnih izkušnjah! 

5. nasvet: Neformalno se izobražujte! 
Izkoristite čim več priložnosti za pridobivanje kompetenc, ki jih boste pri delu potrebovali. Potujte, udeležujte se seminarjev, konferenc, delavnic doma in v tujini. Prevzemajte pobude in organizirajte dogodke v društvih in mladinskih organizacijah. Delajte prostovoljno, ukvarjate se s športnimi aktivnostmi, umetnostjo, kulturo ali glasbo. 

6. nasvet: Sproti beležite svoja neformalno pridobljena znanja.
To je eden najpomembnejših korakov na poti do zaposlitvene pismenosti! Na kakršen koli način že beležite, naj bo to sprotno in naj vključuje ne le podatkov o tem, kje in kdaj ste delali, temveč tudi, kaj ste se pri tem naučili. Spletna aplikacija e-Nefiks ponuja voden proces zapisa posamezne izkušnje, ki jo lahko kasneje kadarkoli uvozite v Europass življenjepis. Preko prepoznavanja kompetenc prepoznavamo lastno znanje, krepimo samozavest in poskrbimo za samozavesten nastop pri delodajalcu.

7. nasvet: Prosite delodajalca za referenčno pismo.
Uporabniki e-Nefiksa to storijo avtomatsko, ko vpišejo delovno izkušnjo. In čeprav ne uporabljate Nefiksa, je modro nekdanjega delodajalca, pri katerem ste delali v času študija, prositi za referečno pismo, ki ga nato bodočemu delodajalcu predložite kot prilogo življenjepisu. Če je imel nekdo z vami dobre izkušnje, bo to prav gotovo nekaj pomenilo tudi nekomu, ki sedi na naslednjem zaposlitvenem razgovoru nasproti vas. 

8. nasvet: Naučite se napisati primeren življenjepis in motivacijsko pismo.
E-Nefiks vas bo avtomatsko vodil do ene izmed evropsko priznanih oblik življenjepisa. Pazite, katere delodajalce boste navajali, in na to, katera znanja boste opisali. Vedno govorite resnico in skušajte biti objektivni. Motivacijsko pismo je priloga, ki spremlja življenjepis. Življenjepis in priloge so pomembni predvsem zato, ker predstavljajo vaš prvi stik z morebitnim bodočim delodajalcem. Zato poskrbite, da bodo napisani v primerni obliki, z vašimi kontakti in brez slovničnih napak. Povejte, kje ste izvedeli za delo, in se na kratko predstavite. Napišite tudi, zakaj menite, da ste primerni za razpisano delovno mesto.

9. nasvet: Bodite ob pravem času na pravem mestu!
Trg dela daje včasih pobude v obliki natečajev, srečanj in podobnih aktivnosti. Vzemite jih kot izziv in odgovorite nanje! Preizkušajte svojo vrednost na trgu dela tako, da pošiljate ponudbe za zaposlitev in ugotovite, koliko delodajalcev zanimate, četudi zaposlitve morda še ne potrebujete. Poskušajte kdaj kaj prostovoljno narediti za potencialnega delodajalca: morda seminarsko nalogo ali pa diplomsko delo, spletno predstavitev ali kaj podobnega. 

10. Imejte oči in ušesa odprta!
Zanimajte se za realnost okoli sebe. Berite časopise, nacionalne strategije, opazujte okolje, pogovarjajte se z ljudmi. Morda se iz tega rodi dobra podjetniška ideja, ki odgovarja na izražene potrebe okolja. Na tak način morda najdete svoje mesto v kakšni nevladni organizaciji, se prijavite na razpis in pripravite projekt ali pa se odpravite po dragocene izkušnje v tujino.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00