fbpx
Kolegice v Ormožu smo vzele stvari v svoje roke

| Kolegice

Skupaj smo močnejše, glasnejše in vidnejše
Tudi v Ormožu smo spoznali, da smo mlade ženske težje zaposljiva in ranljiva skupina v lokalnem okolju, ki je že tako marginalno in manj razvito. Same smo do sedaj delovale posamezno, in ker verjamemo v to, da je v slogi moč, smo se povezale in se priključile uspešnemu in že učinkovitemu projektu Kolegice, ki ga izvaja Zavod Nefiks.


V projektu sodeluje 6 mladih, ambicioznih in aktivnih žensk, ki iščemo zaposlitev. Skupaj smo že sestavile karierne plane, kjer smo zapisale svojo vizijo, cilje, želje, probleme, s katerimi se bomo spopadale, ter načrt za mentorico, ki se bo ukvarjala z nami, nas vzpodbujala, bodrila. Zelo smo motivirane in v projektu vidimo priložnost, da si pridobimo potrebne kompetence za kariero, ki nas še čaka. Veliko nam bo tudi pomenilo, da nam bodo mentorice predstavile svojo pot in nam pomagale s svojim znanjem in izkušnjami.


Mlade Ormožanke smo s tem projektom že do sedaj pridobile nova prijateljstva, razširile socialno mrežo in kar je najpomembnejše, vidimo novo upanje, da bomo v kratkem našle primerno zaposlitev, kajti prisotne in proaktivne smo v lokalnem okolju. Skupaj smo močnejše, glasnejše ter vidnejše. Zato imamo tudi več priložnosti in možnosti, da nas bodoči delodajalec opazi, vidi naše aktivnosti in potenciale, ki jih imamo.

V 4 urah obiskale 14 podjetij in ustanov
Na lov za mentoricami in pomembnimi informacjimi o tem, kako biti konkurenčnejše na trgu dela, smo se odpravile v torek, 31. 3. 2015, ob 10. uri od podjetja do podjetja, od ustanove do ustanove. Dogodek smo poimenovale Misija nemogoče, saj smo si zadale, da v štirih urah obiščemo 14 podjetij in ustanov. Obiskale smo Glasbeno šolo Ormož, kjer smo se preizkusile v igranju instrumentov. V Psihiatrični bolnici nas je z odprtimi rokami sprejela direktorica, ki nas je motivirala in nam zagotovila, da bo uspeh prišel kmalu, če bomo le vztrajale in se izobraževale. Kolegica Tadeja Ozmec si je ta obisk najbolj zapomnila in povedala: ”Osebno so me najbolj pritegnile besede direktorice Psihiatrične bolnišnice, Majde Keček. Dala nam je vedeti, da se moramo na poti k iskanju službe osredotočati samo na svoj poklic ter ga razvijati z novimi izkušnjami in izzivi, ob tem pa bomo postale še bolj samozavestne in uspešnejše.” Ustavili smo se še v Zdravstenem domu Ormož, Zavodu za zaposlovanje Ormož. Pot nas je zanesla tudi na Občino Ormož, kjer smo gospodu županu predstavile svoj projekt ter tudi sam si je vzel čas in nas seznanil s strategijo naše občine. V Knjižnici Ormož se nam je direktorica zelo posvetila, saj nam je nazorno in izčrpno predstavila, kako pomembno je, da je življenjepis napisan inovativno in izvirno. Svetovala nam je, da se naj tudi potrudimo pri pisanju prošenj, napišemo že svojo vizijo in kako se vidimo v ustanovi/podjetju, za katerega se prijavljamo. Na Policijski postaji Ormož smo se pogovarjale s policistkami,predvsem o tem, kako moški kolegi gledajo na njih in kako se same počutijo v tem poklicu, ki je večinsko moški. Z nami so bile iskrene, saj so nam priznale, da jih kolegi obravnavajo enakovredno ter da so v določenih situacijah bolj primerne, kajti odreagirajo bolj mirno. Strinjale so se, da je delo pocistke zahtevno že zaradi urnika, ki ga imajo. V Javni razvojni agenciji Ormož, smo več izvedele o podjetniškem inkubatorju ter kakšne so zahteve, da si pod njihovim okriljem. Mlad podjetnik, Rok Zemljič, nas je seznanil z ovirami, ki jih je doživel na svoji poti podjetništva. Odvodili smo tudi simulacijo razgovora z vodjo kadrovske službe v Vinski kleti P&F. Svoj projekt, Zavod Nefiks in Mladinski center Ormož pa smo predstavile tudi gimnazijcem Gimnazije Ormož. Obiskale smo še Wienerberger in Botanik. Na koncu smo utrujene in lačne prispele v Mladinski center Ormož, kjer so nas pogostili z obloženimi kruhki in s sadjem. Kolegica Mateja je o našem dogodku povedala: “Zelo lepo in vzpodbudno je, da so si podjetja in ustanove vzele čas ter pokazale zanimanje za nas. Izvedele smo veliko novih informacij, ki nam bodo v pomoč pri naši nadaljnji karierni poti. Misijo smo v celoti izvedle, še bolje pa bi bilo, če bi si lahko pri vsaki od organizacij vzele več časa.

Mnogi ljudje ne uspejo zato, ker se ne zavedajo, kako zelo blizu uspeha so, ko obupajo.” (Thomas Edison)
Zaključila bi z mislijo Thomasa Edisona: “Mnogi ljudje ne uspejo zato, ker se ne zavedajo, kako zelo blizu uspeha so, ko obupajo.” Same se tega zavedamo in se tega tudi držimo, vztrajamo, pospešeno iščemo zaposlitev in se izobražujemo, povezujemo z ustanovami in podjetji v lokalnem okolju. Kolegica Monika Lukman je tudi z entuziazmom sporočila, da ji je ta projekt, ni samo razširil socialne mreže, ampak z njim tudi pridobiva nova znanja o politiki zaposlovanja, pridobiva nasvete za dober razgovor ter ima boljši vpogled v svet samozaposlitve.

Nuša Lorenčič, Kolegice Ormož

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00