fbpx
Pridružite se nam pri akciji 'Dajte mi pošteno priložnost'

| Kolegice

Draga dekleta in ženske, spoštovane Kolegice,

skupina mladih deklet, ki v okviru projekta Kolegice deluje pod okriljem Zavoda Nefiks, vas vabimo, da se nam 1. maja, ob prazniku dela, pridružite pri akciji 'Dajte mi pošteno priložnost!', s katero želimo odločevalce v naši državi znova opozoriti na splošno znan slab položaj mladih žensk pri vstopu na trg dela.

Preko družbenega omrežja Twitter bomo osebno pozvale predsednika vlade, dr. Mira Cerarja, da so na področju zaposlovanja mladih (žensk) spremembe zares nujne.

V petek, 1. maja, bomo na Twitterju vse sodelujoče v akciji tvitnile naslednje sporočilo:

.@MiroCerar, dajte mi pošteno priložnost! #kolegice #nefiks #mirocerar


Celovite sistemske rešitve na področju zaposlovanja mladih žensk nujno potrebne!

Stanje na področju zaposlovanja mladih izobraženih žensk je katastrofalno in tega dejstva se zavedajo vsi vpleteni, tudi odločevalci. Kljub temu celovitih sistemskih rešitev še vedno ni, ukrepi, kot je na primer Jamstvo za mlade, pa so zgolj obliž na rano. Od leta 2010 do 2014 se je razlika v brezposelnosti mladih žensk in moških v starostni skupini 25 do 35 let kar potrojila – decembra 2014 je bilo brezposelnih moških v tej starostni skupini 42,1 %, žensk pa 57,9 %.
Z akcjijo 'Dajte mi posebno priložnost!' želimo Kolegice ponovno izpostaviti problem manjka sistemskih rešitev na področju zaposlovanja mladih žensk – brezposelnih je namreč skoraj 20.000 žensk med 25. in 35. letom starosti. Prav tako pa mora biti ponujena priložnost poštena, saj so zaposlitve, ki jih ženske vendarle dobimo, pogosto slabo plačane, so za določen ali polovičen delovni čas, ženske pa moramo za enako plačilo kot moški delati več. Z akcijo ne samo opozarjamo na pomanjkljivosti sistema, pač pa tudi zahtevamo od odločevalcev, da bi vendarle težave začeli sistemsko reševati ter da bi država imela dolgoročno vizijo, kako mladim visokoizobraženim ženskam omogočiti zaposlitvene priložnosti, ki si jih zaslužimo.

O projektu Kolegice
S projektom Kolegice Zavod Nefiks omogoča samoiniciativnost ter povezovanje mladih izobraženih žensk tako znotraj skupine udeleženk kot tudi njihovo povezovanje z izkušenimi mentoricami, ki lahko z nasveti svojim mlajšim Kolegicam pomagajo uresničevati njihove karierne cilje. Trenutno poteka četrti krog Kolegic, v katerega je vključenih preko 80 mladih Kolegic v Ljubljani, Kranju, Kopru, Litiji, Mariboru in Ormožu.

Kolegice se po eni strani zelo razlikujemo – imamo različno izobrazbo, različne karierne in osebnostne cilje –, po drugi strani pa smo si zelo podobne, saj smo vse pozitivne, delovne in polne inovativnih idej. »Še najbolj pa nam je skupna miselnost, da ne želimo podarjenih služb, pač pa zahtevamo sistemske rešitve, ki nam bodo omogočile tisto, kar nam pripada – da same, s svojim znanjem, delom in trudom dobimo pošteno delo, za katerega bomo tudi pošteno plačane,« pravita Suzana Blagojević in Nina Skalič, udeleženki projekta Kolegice v Ljubljani.

Želimo si, da se nam pri akciji pridruži čimveč deklet, ki podpirajo sistemske spremembe na tem področju, zato te prosimo, da tole sporočilo deliš s svojimi Kolegicami.
Če bomo številčnejše, našega sporočila ne bodo mogli spregledati!

Hvala za podporo in vsak deljeni tvit. J

Ekipa Kolegic in Zavod Nefiks

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kratko navodilo za objavo tvita:
Tvitneš celotno poboldano sporočilo (tudi piko čisto spredaj), zraven pa pripneš fotografijo, ki je v priponki tega sporočila. Fotografijo v tvit pripneš tako, da pri pisanju sporočila klikneš ikonico fotoaparata in iz mape, v katero si predhodno shranila fotografijo, ki je v priponki tega maila, izbereš to fotografijo. Povezava do fotografije: http://www.talentirana.si/images/2015/Kolegice/plakatkol.jpg

V primeru, da nimate Twitter profila, pa bi v akciji vseeno želele sodelovati, ste več kot dobrodošle. Ustvarite si Twitter profil, kar je čisto enostavno, za vsak slučaj pa pošiljamo tudi navodila: https://support.twitter.com/articles/100990-signing-up-with-twitter. Profil si seveda ustvarite že čimprej, pa kar začnite s tvitanjem, sledenjem drugim in nabiranjem svojih sledilcev – na tviterju je ogromno informacij, tudi kakšna priložnost za delo ali kakšno sodelovanje se včasih najde. :)
KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00