fbpx
Kdo vam je dolžan izdati račun?

| 50 odtenkov sive ekonomije

S tem ko po nakupu ali opravljeni dejavnosti ne vzamemo računa in s tem podpiramo neizdajo računa, smo tudi sami soudeleženci pri delu na črno. Pa čeprav nimamo sami od tega nič.

office koncna

Brezplačno javno šolstvo in zdravstvo, socialni transferji, štipendije, pomoč ob naravnih nesrečah, pokojnine … vse to nam je kot državljanom na voljo, ker prispevamo v državno blagajno z delom svojega zaslužka in s plačili, ki jih opravljamo na vsakem koraku.

Zahtevajte račun!
S tem ko izvajalec del ali prodajalec ne izda računa, se izogne plačilu davka. Izvajalec del vam mora izdati račun, čeprav ne uporablja blagajne. Mi kot potrošniki in državljani pa imamo pravico, da ga zahtevamo.

Račun vam morajo izdati: trgovec, gostinec, pralec avtomobilov, pek, glasbenik, avtomehanik, maser, odvetnik, varuška, notar, vulkanizer, inštruktor, zidar, taksist, zobozdravnik, vrtnar, mizar, gospodinjska pomočnica, frizer, klepar, organizator prireditev, prodajalec hitre hrane, prodajalec sladoleda in v nekaterih primerih tudi kmet za prodajo kmetijskih pridelkov.

Obstajajo pa izjeme, ko izdaja računa ni potrebna. To velja za prodajo vozovnic, žetonov, kart potniškega prometa, znamk, kolekov, obrazcev poštnega prometa, prodajo na prodajnih avtomatih, srečk in prodajo lastnih kmetijskih in gozdnih pridelkov, ko gre za osnovno dejavnost, ki ni priglašena pri DURS.

Poostren inšpekcijski nadzor je korak k zmanjšanju visokega deleža dela na črno. Tudi sami lahko rešujemo ta problem tako, da smo vedno pozorni na izdajo računa. Račune lahko tudi fotografiramo in jih posredujemo na FURS, kjer bodo preverili, če je bil pravilno izdan. Na portalu eDavki je na voljo tudi aplikacija, ki potrošnikom omogoča preverjanje, ali je bil račun iz vezane knjige računov pred uporabo dejansko potrjen.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00