fbpx
Previdno pri nakupih na spletu

| 50 odtenkov sive ekonomije

Vsak od nas se je že srečal z nakupom ali prodajo prek spletnih oglasnikov, kot so Bolha in Salomonov oglasnik, v zadnjem času pa vse več prodaj poteka s pomočja Facebooka. Portali so namenjeni prodaji med posamezniki, ki pa mora zadovoljevati določene pogoje, da ne preraste v delo na črno.


Kdaj gre za prodajo na črno?
Po pojasnilih finančne uprave, inšpektorji pri presoji, ali je šlo za prodajo na črno, najprej ugotavljajo, ali je imel prodajalec namen zaslužiti. V tem primeru ni pomembno, ali gre za prodajo novega ali rabljenega izdelka, narejenega doma ali v tujini.prodaja Za takšno prodajo je potrebno imeti registrirano dejavnost.

Kako torej lahko legalno prodamo omaro, knjigo ali vstopnico, ki je ne moremo izkoristiti? Prodajo lahko posameznik izvrši, kadar postavljena cena ni višja od nabavne. Če s tem nekaj zaslužimo, ko smo na primer prodali predmet, ki smo ga dobili v dar ali podedovali, od tega ni potrebno plačati dohodnine, saj se zaslužek obravnava kot dohodek iz kapitala. Kadar obstaja za prodajo opravičljiv razlog za prodajo, to dejanje z davčnega vidika torej ni sporno.

Kupec ni zaščiten
Pri tovrstni prodaji pa velikokrat pride do težav pri vračilu izdelka. Plačilo po navadi poteka brez izdaje računa, zato je težko dobiti povrnjeno kupnino. Če se je plačilo izvedlo z nakazilom na račun,  lahko kot dokaz uporabimo bančni izpisek, pri plačilu "na roko" pa te možnosti ne moremo izkoristiti. Zato je potrebna velika mera previdnosti pri spletnih nakupih od fizičnih oseb.

Povzeto po: Inšpektor lahko kupi na črno prodajano blago, Špela Zupan. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00