fbpx
Vodenje smučarskega tečaja ni osebno dopolnilno delo

| 50 odtenkov sive ekonomije

Namen osebnega dopolninega dela in sistema vrednotnic je spodbuda za tiste, ki občasno opravljajo določena dela, kot je varovanje otrok, čiščenje domov, prodaja izdelkov,  da to počnejo na zakonit način, ki prispeva v državno blagajno, njim pa omogoči določene pravice zaposlenih.

Osebno dopolnilno delo je možno opravljati z priglasitvijo na AJPES (seznam oseb, ki opravljajo osebno dopolnilno delo: SEZNAM) in plačilom vrednotnic, ki stanejo 9 evrov za koledarski mesec.

Sedem evrov je namenjenih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dva evra pa za zavarovanje  za poškodbo pri delu in poklicno bolezen. S plačilom vrednotnice je posameznik tako vključen v pokojninsko zavarovanje, saj ena plačana vrednotnica pomeni približno en dan pokojninske dobe.
denar


Zaslužek je omejen
Nekdo, ki nabira gobe in jih želi prodati, bo moral vrednotnice kupiti sam. V primeru ko pa posameznik opravlja storitev za naročnika, na primer čiščenje, vrednotnico plača naročnik. Osebno dopolnilno delo v posameznem polletju koledarskega leta v seštevku ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu.

Ob vzpostavitvi sistema vrednotnic se pojavlja mnogo dilem, kdaj neko delo spada v osebno dopolnilno delo, kdo ga lahko sploh opravlja ipd. V ta namen je Finančna uprava RS pripravila dokument z informacijami o tovrstnem delu (Informacije lahko najdete TUKAJ ). Tako recimo vodenje športnih aktivnosti, masaže ali promocija v trgovinah ne sodijo v dopolnilno delo in se jih ne more opravljati s sistemom vrednotnic. Zanimivo je tudi vprašanje dela mladoletnih oseb oziroma otrok. Trinajstletni otrok, ki kida sneg in za to prejme plačilo, tega ne more opravljati kot osebno dopolnilno delo. Zakonodaja na tem področju namreč narekuje, da je delo otrok do 15 let načeloma prepovedano.

Osebno dopolnilno delo bo torej pravi odgovor za tiste, ki dela opravljajo občasno, saj bodo z vključitvijo v ta sistem tudi sami prispevali v državno blagajno.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00