fbpx
Za pomoč se obrnite na soseda, ne prijatelja!

| 50 odtenkov sive ekonomije

Sosedska pomoč, pomoč med sorodniki, nujno in humanitarno delo, osebno dopolnilno delo in brezplačna pomoč na kmetijah se ne obravnavajo kot delo na črno. Gre za kratkotrajna (ne več kot 40 ur mesečno) neplačana dela, ki pa se morajo opravljati v skladu s predpisi o delovnih razmerjih.


Prijava ni več potrebna

Po 1. januarju 2015 prijava kratkotrajnega dela na upravni enoti ni več potrebna, mora pa delodajalec osebo, ki pri njemu opravlja kratkotrajno delo, prijaviti v zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Delodajalec mora seveda tudi poskrbeti za plačilo tega prispevka, ki znaša 0,3 odstotka od osnove, ki je enaka povprečni bruto plači v RS.
kmetija


Pomoč prijateljev je delo na črno

Če ravno gradite hišo in vam pri tem pomagajo tudi prijatelji, pa delate na črno. Pri delu vam namreč lahko pomagajo sosedi in sorodniki (z omejitvami), prijateljske pomoči pa Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ne dovoljuje oz. jo šteje za delo na črno. Za pomoč pri delu pri hiši ali urejanju okolice se torej raje obrnite na sosede.
Seveda pa tudi pri sosedski pomoči ostaja previdnost. Odvisno je tudi od tega, ali živite na vasi ali v mestu. V ruralnem območju se za soseda lahko šteje tudi nekoga, ki živi nekaj hiš stran v istem naselju, medtem ko v strnjenih mestnih blokovskih četrtih, bivanje v isti ulici še ne pomeni, da gre za sosedsko razmerje.

Delo na kmetiji ni kršitev
V kolikor se odločate, da bi poletje preživeli v hribih in pomagali pri delu na kmetijah, vaše delo ne šteto za delo na črno. Brezplačna pomoč je namreč dovoljena na kmetijah, planinah in pašnikih ob sezonskih konicah, kar pomeni ob spravilu pridelkov, odgona živine ali sejanju. Tovrstno delo pa lahko opravlja vsak, ne glede na sorodstvene vezi ali bližino bivanja.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00