fbpx
Prvi korak pri iskanju zaposlitve - Vpis v Nefiks

| Načrtovanje kariere

Službo, delo, zaposlitev – torej tisto, s čimer si boš služil denar je potrebno iskati takoj, ko se odločiš za določeno izobraževanje. Realnost je takšna, da si le redkokdo lahko privošči razmišljanje v stilu: »Najprej diploma, potem pa služba« - saj so tistim z diplomo v žepu marsikatera vrata že zaprta. Po drugi strani pa se lahko tistim, ki se s svojo zaposlitvijo ukvarjajo že tekom izobraževanja, to visoko obrestuje – tudi v današnjih časih. Seveda pa se je potrebno tega lotiti načrtno – tukaj pa ti pomaga Nefiks!



Z Nefiksom prideš korak dlje
Nefiks je sistem, ki ti na enem mestu sistematično pomaga zabeležiti vse, kar počneš poleg šolanja. Je brezplačen in ga najdeš na www.nefiks.si. Res pa je, da od tebe zahteva kar nekaj razmišljanja in načrtovanja. Seveda lahko vanj vpisuješ vse po vrsti in še vedno izgleda impresivno – toda to, ali te bo to vodilo do zaposlitve, je v tem primeru prepuščeno naključju.  



Načrtuj svojo kariero
Za mnoge je vprašanje, kaj bi v življenju zares radi počeli najtežje! Zato ga potisnejo v »kajtebrižni« prostor in upajo, da se bo razrešilo samo od sebe. Spet drugi se v nekem trenutku začno mrzlično odločati – in se oprimejo prve rešilne bilke, ki nakaže pot iz brezna stresa. Najbolj enostavno, življenjsko in normalno pa je, da vsak posameznik ves čas razmišlja o sebi – o tem, v čem je dober, kako ga sprejema okolica in kaj je tisto, kjer se po znanju in kvaliteti loči od vrstnikov.

Postavi si cilj
Cilji so zato, da vemo, kam gremo. Karierni cilji pa so tudi za to, da jih po potrebi in z dobrimi argumenti spreminjamo! Toda okvirna ideja o tem, ali želimo delati z ljudmi, s stroji, z živalmi ali raziskovati vesolje je nujna! Le tako bomo vedeli tudi, kaj je tisto, kar je smiselno zabeležiti v Nefiks in na kak način to storiti. Reference za delo v kadrovski službi se namreč zapisujejo precej drugače, kot tiste za delo v laboratoriju.

Beleži!
Na točki, ki imaš okvirno idejo, kaj zares želiš početi – dobro se je tudi podrobno pozanimati, koliko je to v danih razmerah uresničljivo – v Sloveniji namreč nimamo prav veliko poletov v vesolje – začni beležiti! V Nefiks lahko pomembno znanje, ki je sestavni del poti do tvojega uspeha, zabeležiš tudi za nazaj. Znanje, ki ga imaš s prostovoljnega dela, z dela, ki si ga opravljal preko študenta ali pa s članstvom in delom v različnih organizacijah, lahko namreč precej impresionira tvojega bodočega delodajalca.

The biggest room is room for improvement!
Ko sešteješ vse svoje kompetence – tako iz šole in faksa, kakor tudi tiste, vpisane v Nefiks, pa ugotoviš, da te to še ne bo dovolj – jih pač izboljšaj! Nadgradi, dodaj, izpili! Učenje je nujen del življenja in šele to, da pridobiš novo licenco, osvojiš mednarodno nagrado ali narediš izpit iz tujega jezika te dela »uporabnega« za delodajalca in bolj zaposljivega od vseh sošolcev z enako izobrazbo!

Nefiks širi socialno mrežo
Kaj si počel med počitnicami tri leta nazaj? Delal v podjetju, kjer bi se ti zdelo zanimivo poiskati tudi prvo zaposlitev? Ključnega človeka tam prosi, da ti potrdi vpis v e-Nefiks – pa čeprav je od tega že tri leta. Če si se izkazal, ti tega ne bo mogel odreči – ti pa ga boš znova opozoril na sebe in svojo prizadevnost – in morda trenutno iščejo koga prav takšnega za občasno ali študentsko delo. Če boš to storil za več aktivnosti, ki si jih v preteklosti počel – boš hitro znova prebudil svojo socialno mrežo.

Ne išči težav – bodi del rešitve
Če se lotiš iskanja zaposlitve tako proaktivno – se ti lahko zgodi, da se ti bo ponudila marsikatera priložnost, ki je sicer ne bi dobil. Četudi priložnost ni sanjska in morda na prvi pogled ne vodi naravnost do tvojega sanjskega delovnega mesta – se je poskusi lotiti z iskrenostjo, optimizmom in veliko mero energije. Delodajalci imajo radi zagnanost in »žar« in verjetnost, da bodo angažirali človeka, ki jim to prinaša v kolektiv je veliko večja, kot da bodo zaposlili osebo, ki jim na prvem srečanju vljudno in sistematično predstavi vse možne ovire pri sodelovanju.

Alenka Blazinšek


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00