fbpx
S trebuhom za delom na črno

| 50 odtenkov sive ekonomije

Večja ponudba prostih delovnih mest je v mestih in industrijskih središčih. Takšna slika je jasna tudi nam v Sloveniji, vendar so razdalje pri nas tako majhne, da za zaposlitev ne zapustimo svojih domov, saj lahko dnevno migriramo na delovno mesto.
V nekaterih državah pa so ruralna območja tako revna in brez perspektiv, da se se morajo ljudje iz podeželja odpraviti v oddaljena velika mesta, kjer pa jih kruta realnost trga dela pogosto pahne v delo na črno.

Vietnam nudi delo v mestih
vietnamNguyen Van Cuong se je iz severnega vietnamskega podeželja preselil v Hanoi, da bi se zaposlil v tovarni koles. Pred petimi leti je država namreč finančno podprla gospodarstvo, da bi zagnala odpiranje novih delovnih mest. Vendar ni vse tako lepo kot se sliši.
Ker ima le srednješolsko izobrazbo, je moral ves dan opravljati težka fizična dela za nizko plačilo, ki so mu ga ob slabi prodaji produkta še znižali. Zato se je Cuong odločil, da se vrne na podeželje, kjer bo opravljal neredno delo, ki bo manj plačano.

Gospodarstvo je nekoč prosperiralo
Pred več kot desetletjem je Vietnam postal podobno kot pred njim Kitajska pribežališče mnogih zahodnih gospodarskih družb, ki so iskale poceni delovno silo. Država se je ob tem borila, da bi obdržala gospodarsko dinamiko, medtem ko sosednje Malezija in Filipini beležijo hitrejšo gospodarsko rast. Vietnam pa se sooča z nizko produktivnostjo in nizko dodano vrednostjo, medtem ko delavci zapuščajo formalne vrste zaposlitev v industriji.

Nizko kvalificarini delavci, ki v mesto pridejo v želji po dobro plačanih delih, tako kmalu opustijo delo v tovarni in se nekateri vrnejo domov, drugi pa ostanejo v mestu in se preživljajo z občasnimi deli, prodajo na ulici itd.ribič
"Neformalna dela škodijo gospodarstvu, saj ovirajo rast produktivnosti in konkurenčnost," je dejal Phu Huynh, ekonomist Mednarodne organizacije za delo v Bangkoku.

Dodaja tudi, da je težava v nizki kvalifaciranosti migrantov. Rešitev bi bila v dodatnem izobraževanju, vendar bi bilo potrebno definirati veščine, ki jih delodajalci potrebujejo. Po ugotovitvah strokovnjakov je namreč velika težava vietnamskega izobraževalnega sistema ravno ta, da je zastarel in ne odgovarja potrebam na trgu.

Povzeto po:Bloomberg. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00