fbpx
Deveti korak pri iskanju zaposlitve: beri!

| Načrtovanje kariere

Branje je v času radia in televizije skoraj pozabljena vrlina. Beremo samo še površno povzete novice na animacijskih portalih, slovnično pomanjkljivo napisana elektronska sporočila in revije, za katere bi stežka trdili, da zvišujejo naš intelektualni potencial. Posledica pa je, da sami skoraj ne znamo oblikovati slovnično pravilne prijave na oglas za delo.

Funkcionalna pismenost
Je sposobnost, da si z napisanimi navodili znamo tudi konkretno pomagati. Da znamo izpolniti položnico, razpisni obrazec, da znamo pripraviti k delovanju novo pametno napravo ali da znamo izkoristiti polni potencial telefona ali novega pralnega stroja. To pomeni, da znamo napisano tudi uporabiti v praktičnih primerih – osnova za vse to pa je, da razumemo, kaj beremo! In po raziskavah smo Slovenci na tem področju zelo slabi.

Leposlovje
Odpira pogled v druge svetove in kulture, širi naša filozofska obzorja, razkriva zgodovinska ozadja ali predstavlja določene ideje, ki jih je drugod skoraj nemogoče najti. Vsekakor pa ob branju nehote bogatimo svoj besedni zaklad, spoznavamo pozabljene osnove slovnice, mimogrede ponavljamo stavčno strukturo in tako krepimo kompetenco komunikacije v maternem jeziku. Da ne omenjamo, da naša motivacijska pisma zaradi tega pridobijo na kakovosti.


Kaj bi Shakespeare pisal danes?
Verjetno smo določeno količino klasike tako ali drugače morali predelati v šoli – vprašanje pa je, koliko nas je sama vsebina ali učitelj k temu znal pritegniti. Mnogokrat je vsa teža tragike, ki napaja klasiko, zlasti slovensko, tako obremenjujoča, da se je niti ne želimo spominjati. Dobra novica je, da tako slovenska, kakor tudi svetovna književnost skrivata še veliko mojstrovin, ki so lahko tudi zanimive in zabavne – morda pa jih moramo pogledati z drugega zornega kota – npr. kaj bi se Hamlet spraševal danes?

Splošna razgledanost
Ali veš, zakaj je Volkswagen svoje avtomobile poimenoval po vetrovih? Zakaj imajo Eskimi toliko izrazov za sneg? Od kod izvira izraz OK? Kaj natančno so antioksidanti? Beri poljudnoznanstvene članke in izvedel boš še veliko več kot to. Zakaj ne bi z naslednjega srečanja z delodajalci odšel ti tisti, ki naredi vtis s tem, da »toliko ve«. Podjetja nastopajo na trgu in potrebujejo ljudi, ki so splošno razgledani. Seveda pa en prebran članek za kaj takšnega še zdaleč ni dovolj.


Poletno branje
Je navadno nižjega kakovostnega razreda, tako po vsebini, kakor tudi po slogu in ima samo eno funkcijo – da nas zabava. Tako, da če beremo samo takšno literaturo, težko trdimo, da beremo. Takšno branje vsaj poskusimo kombinirati s kakšno bolj strokovno revijo – če recimo beremo kriminalno, lahko vmes beremo še kakšen strokovni članek o forenziki in poskušamo izluščiti, kako dobro je avtor preučil stroko, preden je napisal knjigo.

Brez panike!
Nekatera literarna dela postajajo kultna! Nikar si ne privošči, da ne bi vedel, od kod izhajajo določeni citati ali ideje – do takrat pa: Nasvidenje in hvala za vse ribe!

Alenka Blazinšek




KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00