fbpx
Mladi od države želijo več podpore

| 50 odtenkov sive ekonomije

V četrtek, 20. julija, je v Trbovljah potekala fokusna skupina z namenom spodbude poglobljenega razmišljanja o sivi ekonomiji predvsem med mladimi. V projektu je poleg Zavoda Nefiks sodelovalo tudi Društvo prijateljev mladine Trbovlje.
Razprava je potekala v sproščenem vzdušju in marsikatero izraženo mnenje je bilo naslovljeno na politične odločevalce.

Mladi so s pregovorili o svojih izkušnjah s sivo ekonomijo. V trenutni situaciji kot brezposelni, študenti brez prihodka itd. so številni mladi primorani sprejeti ''nižjo ceno''. Ukrepe države proti sivi ekonomiji občutijo predvsem v denarnicah. »Kava brez računa je cenejša, z uvedbo davčnih blagajn pa je račun avtomatično na mizi, pa še z višjim zneskom« je izjavil udeleženec na dogodku.

Siva ekonomija je dejansko posameznikovo delovanje zgolj v svojo lastno korist in v škodo skupnosti, je povzela udeleženka. Neplačevanje davkov reže v ''mošnjiček'' cekinov, ki jih vsako leto zbere država, in jih nato porazdeli (npr. socialni prispevki). Država mora neko osnovno blaginjo zagotoviti vsem državljanom, če pa je tega denarja vedno manj, se krčijo tudi državljanske ugodnosti (kot je splošna zdravstvena oskrba, izobraževanje, cestna infrastruktura itd.).

Razprava je skupino nekoliko porazdelila. Vsem pa je bila skupna točka in želja, da naj država aktivneje poskrbi za mlade. Država bi jih morala bolj podpreti, jim vsaj z minimalno podporo pomagati, da bi le tako bodo dobili občutek, da je na njihovi strani. Posledično bi se zaupanje vanjo vrnilo, plačevanje z računi pa bi bilo doslednejše.



Aktivnost se je izvedla v okviru projekta "50 odtenkov sive ekonomije", ki ga Zavod Nefiks izvaja že drugo leto. Za ta projekt so se odločili, ker vedo, da siva ekonomija na eni strani mladim odžira zaposlitvene priložnosti, po drugi strani pa se zavedajo tudi, da so mladi včasih »prisiljeni« delovati v teh okvirjih, da sploh lahko preizkusijo svojo podjetno idejo. Zato bi na Zavod Nefiks s projektom še naprej radi iskali rešitve za nastalo stanje.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00