fbpx
Črni trg v Romuniji

| 50 odtenkov sive ekonomije

Delež sive ekonomije v Romuniji znaša 29,6 odstotkov BDP-ja, kar je precej nad evropskim povperečjem. Za razliko od drugih držav pa je dejavnost, ki ustvarja pomemben delež sive ekonomije tihotapljenje cigaret. Vzroki za razvoj črnih trgov v državi so visoki davki, neučinkovita regulacija s strani države, slabo organiziran nadzor nad kršitvami, neurejena zakonodaja in visoka stopnja korupcije v državi. Pomemben dejavnik je tudi lega države, ki na nek način omogoča tihotapstvo. Romunija namreč meji na Moldavijo, Ukrajino, Srbijo, Madžarsko in Bulgarijo ter ima dostop do Črnega morja.


 Tihotapstvo se povečuje
cigaretNedovoljeno trgovanje s cigaretami je bilo najbolj razširjeno leto 2010 (36,6, odstotokov). Takrat so  so ustanovili skupino za nadzor nad nedovoljeno trgovino, ki je združevala nacionalni carinski organ, finančni nadzor, mejno policijo, državno policijo, obveščevalno službo ter domače proizvajalce v tobačni industriji. Povečalo se je tudi sodelovanje s sosednjimi državi na področju carinskega nadzora. Nato je leta 2013 stopnja padla na 11,8 odstotka, čemur je zopet sledil porast nedovoljenega trgovanja.


Porast naj bi bil posledica reorganizacije finančnih organov in mejnega nadzora, povečanje davkov in nepredvidljiva davčna politika, pomanjkanje strategije za boj proti sivi ekonomiji. V začetku leta 2015 so tako zopet beležili dvig deleža nedovoljenega trgovanja na 19,2 odstotka.

Potrebni so ukrepi
Za zmanjšanje obsega nedovoljenega trgovanja bi morala Romunija ustanoviti institucijo, ki bi bila odgovorna za zmanjšanje sive ekonomije in tihotapljenja. Morala bi tudi pričeti izvajati nadzor nad izvajanjem strategije za boj proti sivi ekonomiji, ki so jo že sprejeli. Pomemben poudarek pa je potrebno dati varovanju meja, kjer se tihotapljenje dejansko izvaja.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00