fbpx
Nove možnosti in priložnosti za mlade

| Sezona 2015/16

V torek je Dplac še uradno postal prostor Centra zaposlitvenih rešitev, kjer so lahko mladi iskalci zaposlitve že vstopili v stik z delodajalci in ključnimi deležniki s področja zaposlovanja.
Za desetimi omizji je skupno sedelo 60 mladih in gostov iz različnih podjetij, njihova naloga pa je bila deliti svoja mnenja o različnih korakih, ki vodijo do zaposlitve.

Da mladi strokovnjaki radi ostajajo v stiku z novicami in novostmi iz svojega področja, smo ugotovili pri koraku Branje, kjer so mladi lahko svoje mnenje o svojih knjižnih podvigih izmenjali s Carmen Vodovnik iz e-Študentskega servisa. Tovrstno druženje je mladim omogočilo dostop do delodajalcev in jim dalo dobro priložnost, da so lahko v neformalnem okolju spoznali delodajalce.


O korakih do zaposlitve je debatiralo kar 60 udeležencev.

V projekte z različnimi cilji
Medtem ko so pri omizjih potekale takšne in drugačne debate, se je moderatorki Kaji Flisar na vročem stolu pridružilo več mladih, ki so prisotnim predstavili vsak svojo zgodbo o iskanju zaposlitve in vlogi projektov Zavoda Nefiks na njihovi karierni poti. »Čeprav ob vključitvi v Zaposlitveni klub nisem imel ambicije dobiti zaposlitev, so se moji cilji tekom projekta spremenili,« je povedal nekdanji član Zaposlitvenega kluba Tadej Ocvirk, ki je danes zaposlen kot asistent na AmCham Slovenija. Malce drugačno izkušnjo ima Kaja Božiček, ki je bila članica projekta Kolegice. Sama pravi, da je ob vključitvi že imela idejo, s čim se želi ukvarjati, tekom projekta pa je to idejo nadgradila in tako je danes prva uradna porodna fotografinja v Sloveniji z mednarodno licenco. A to sta le dve uspešni zgodbi nekdanjih udeležencev projektov; Zavod Nefiks je v skupno treh sezonah do prve zaposlitvene priložnosti pomagal 120 mladim.»Projekt Kolegice mi ni dal le zagona in motivacije za iskanje zaposlitve, ampak sem tekom projekta odkrila tudi novo strast.« - Kaja Božiček


Je res vse tako črno?
Nekateri mladi iskalci zaposlitve si želijo, da bi jim fakulteta poleg strokovnega znanja nudila še znanje, kako nastopiti na trgu dela, medtem pa so drugi pozvali delodajalce, naj ne gledajo le na izkušnje, ampak tudi na osebnost potencialnega sodelavca. Težava je v tem, da mladi sebe ne vidijo kot dovolj sposobne, da bi samozavestno nastopili na trgu dela, hkrati pa jih jezi današnja situacija, kjer tudi z izkušnjami ne pridejo nikamor. »Imaš znanje in izkušnje, a trenutno ne zaposlujemo,« je odgovor, ki razburja koordinatorko Kariernih klubov Sašo Zvonar  in s katerim se ne sooča le ona, ampak številni mladi.


A vse le ni tako črno: mladi se morajo le zavedati, da čeprav se njihova generacija sooča z težavami, se jim tudi odpirajo nove možnosti, ki jih prejšnje generacije niso imele. »Mladi imamo dandanes idealne možnosti, da ustvarimo precej več kot naši starši, saj lahko razvijamo svojo kreativnost,« pravi vodja Zaposlitvenega kluba Zagorje Tjaša Polc in dodaja, da je pri svojem delu ugotovila, da mladim manjka motivacija.»Mladi imamo idealne možnosti, da ustvarimo precej več kot naši starši, saj lahko razvijamo svojo kreativnost. Če ne bo uspelo v prvem poskusu, bo pa v drugem ali tretjem.« - Tjaša Polc
 
Kako naj v poplavi ljudi z istimi talenti izpostavim sebe?
To se je spraševala udeleženka letošnjega Zaposlitvenega kluba, ki je včeraj svojo dilemo delila z drugimi. Piši blog, aktiviraj se na družabnih omrežjih, svoj talent predstavi v konkretnem delu, ki ga opraviš zase ali pa za koga drugega, naredi portfolio ..., je bilo včeraj še slišati v Dplacu, ko so mladi iskalci zaposlitve pomagali svoji kolegici do idej, kako opozoriti nase.

Izbrali smo še nekaj izjav udeležencev vročega stola:

Maja Đević – Projekta Zaposlitveni klub in Kolegice mladim ponujata možnost mreženja z delodajalci in ključnimi deležniki na področju zaposlovanja, poleg tega pa bomo vzpostavili spodbudno okolje, kjer bodo lahko mladi ob strokovni podpori Zavoda Nefiks razvijali svoje zaposlitvene ideje.

Tadej Ocvirk – Čeprav ob vključitvi v Zaposlitveni klub nisem imel ambicije dobiti zaposlitev, pa so se moji cilji tekom projekta spremenili. Delodajalci naj iščejo mehke veščine, saj študenti tekom študija ne morejo dobiti konkretnih delovnih izkušenj. Zaposlitveni klub pomeni le toliko, kolkor si sam pripravljen vložiti vanj.

Uroš Lenarčič – Zaposlitvenemu klubu sem se pridružil, ker sem ugotovil, da slepo pisanje prošenj ne pelje nikamor. Povezavo do Zaposlitvenega kluba sem našel med brskanjem po spletu, ko sem naletel na spletno stran talentiran.si – takrat si nisem mislil, da jo bom nekaj mesecev kasneje urejal prav jaz. Ne čakati na priložnost, ker ne bo prišla.

Suzana Tahiri – Mladi na sivo ekonomijo gledajo pozitivno in se ne zavedajo njenih posledic. Mladi si želijo, da bi bile redne zaposlitve za nedoločen čas realna možnost, a težava je v previsokih prispevkih, ki jih mora plačati delodajalec.

Saša Zvonar – Dobivam dva odgovora, ki ju nerada slišim, ko iščem službo. Prvi je »samo verjeti je treba, pa boš dobila službo«, drugi pa »saj imaš znanje in izkušnje, ampak trenutno ne zaposlujemo«.

Marina Popovič – Od fakultete bi poleg teoretičnega znanja za izbran študij želela dobiti še znanja, kako na tem področju iskati službo, potem ko šolanje enkrat zaključim.

Tomaž Rojko – Delodajalci pri zaposlovanju ne bi smeli upoštevati le izkušenj kandidatov, ampak tudi njihove osebnostne lastnosti, poleg tega ne bi smeli pričakovati, da bomo kar vse znali, saj se ljudje učimo celo življenje.

Tjaša Polc – Mladi imamo dandanes idealne možnosti, da ustvarimo precej več kot naši starši, saj lahko razvijamo svojo kreativnost. Če ne bo uspelo v prvem poskusu, bo pa v drugem ali tretjem.


Tamara Prejac

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00