fbpx
ABC kariernega načrtovanja – 3. korak

| Karierni klubi

3 korak: RAZVIJ SVOJE TALENTE

Vsak od nas ima kak talent. Prav vsak. Vprašanje je zgolj, ali jih prepoznamo, se nam zdijo pomembni, ali pa so v množici šolskih in drugih obveznosti odrinjeni nekam v ozadje. Nekateri talenti se lahko razvijajo tekom šolskih aktivnosti,  vendar samo do mere, ki jo predvideva učni načrt. Glavno vprašanje pa je, kako vemo, da smo za nekaj zares talentirani?



Talentiranost

Kako veš, da si za določeno stvar talentiran? Najbolj preprost odgovor je, da je to takrat, ko ti gre bolje, kot ostalim. Boljše definicije ne potrebuješ, ko vidiš, ali pa ti okolica sporoči, da si v nečem dober, imaš zagotovo na tem področju malo več talenta. Za to ne potrebuješ nobenih dodatnih testiranj, zaupaj zdravi presoji in začni razvijati te talente!

Veselje 
Seveda pa sam talent, brez da bi ti kaj pomenil, ni prav veliko vreden. Prav nič ne pomaga, če imaš 100 % posluh, pa ti glasba nič ne pomeni. Razvijaj tiste talente, ki so všeč tudi tebi, četudi morda nisi v njih najboljši med vsemi. Skoraj tako pomembno kot sam talent, je seveda tudi veselje in primeren odnos do njega. S točno takšnim odnosom boš nekoč lahko prepričal delodajalce.

Kjuč do samozavesti
Če lahko svoji okolici pokažeš, da si v nečem dober, recimo v pisanju, igranju inštrumenta, plesu, petju, organizaciji, fotografiranju, napovedovanju, programiranju, snemanju in montaži filmov, risanju, izdelovanju predmetov, v tujih jezikih … tudi ti dobiš primerno samozavest! Ki ti zelo koristi, ko se odločaš za nadaljnje izobraževanje. 


Don't miss all the fun!
Če nimaš časa za razvoj talentov, potem zamujaš zelo pomemben del svojega življenja. Zamujaš priložnosti, ki ti nekoč lahko prinesejo več prednosti, kot šola, kjer so vsi izobraženi isto. Vsekakor pa zamujaš najboljšo zabavo, ko počneš tisto, kar ti je všeč in pri tem zares uživaš. Kaj pa je lepšega od občutka ponosa, ko ti nekaj dobro uspe?!

Ne bodi kot drugi!
Ni nujno, da se ravno prijaviš na Slovenija ima talent, toda, ko nekaj znaš in si na to ponosen, tega nikar ne skrivaj. Deli ga s svojo okolico, saj ga lahko potem še nadgrajuješ in piliš, dobiš pa tudi povratno informacijo, kako ti gre! Ne bodi kot drugi, iz svojega življenja naredi svojo zgodbo.


Upaj si!

Najlažje je ubogati. Tako doma kot v šoli. Toda tisti, ki so to počeli zadnji 20 let povečini nimajo zaposlitev. To ne pomeni, da moraš postati upornik, pomeni pa, da to, da zgolj ubogaš in slediš sistemu preprosto ni dovolj! Izoblikovati se moraš v unikatno osebnost, ki trgu dela lahko ponudi več, kot zgolj kompetence formalnega izobraževanja. In čas, da začneš razvijati tudi druge sposobnosti je vsekakor že v srednji šoli! 

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00