fbpx
»Življenje nikakor ni črno-belo...poglejte samo našo ekonomijo!«

| 50 odtenkov sive ekonomije

Na Srednji ekonomski šoli v Ljubljani je zastor padel na letošnjo, že drugo izvedbo projekta 50 odtenkov sive ekonomije. Projekt v izvedbi Zavoda Nefiks je namenjen ozaveščanju mladih o učinku sive ekonomije na gospodarstvo oz. celotno družbo, katere del s(m)o tudi mladi sami. 


Osrednje dejanje je bila okrogla miza, pri kateri so sodelovali g. Tomaž Perše, Vodja službe generalne direktorice, Finančna uprava RS, ga. Carmen Vodovnik, kadrovska služba, e-Študentski servis ter ga.Saša Praček, vodja marketinga, e-Študentski servis.

Rdeča nit pogovora so bili davki in davčna blagajna. Gostje so dijakom podrobno opredelili kako deluje sistem davkov in kakšno škodo sami sebi pravzaprav povzročamo z delovanjem v sivem delu ekonomije. V Sloveniji imamo namreč vse večji ocenjen obseg le-te. Ocene naj bi znašale od 10 do skoraj 24 odstotkov BDP, oziroma od 3,5 do 8,5 milijard evrov.


Dijaki pa so pokazali, da so o tematiki že kar dobro poučeni ter s svojimi vprašanji nakazali, da jih trenutno stanje vznemirja. Svoje ogorčenje so izrazili nad porabo državnih sredstev pridobljenih z davki in o neenakopravnem obravnavanju malega človeka pri kaznovanju nepravilnosti.Če povzamemo z mnenjem iz publike: »Jaz že sedaj vem od kod dobim denar in kam ga dam. Kako potem oddgovorna, odrasla oseba na pomembnem položaju tega ne more vedeti? Če ne veš od kod ti denar in ne znaš razložiti kje si ga dobil, potem ga žal ne moreš imeti.«



Govor je tekel tudi o prihodnosti mladih, 
skrb vzbujajoča je prenasičenost kadrov v nekaterih poklicih, saj posledično iz strahu pred neuspehom in brezposelnostjo težje vpišejo željeni študij. Žal je takih in podobnih vprašanj vedno več, odgovorov, predvsem na iskanje krivcev, pa vedno manj. Za uspešno razumevanje in kasneje tudi spreminjanje in obračanje na bolje, bomo potrebovali še kar nekaj podobnih dogodkov, kot je bil današnji.



Vzdušje je nato malce razelektril stand up komik Dušan Tomić, ki je stvar poenostavil: »Siva ekonomija je to, da tvoja babica peče piškote...in jih prodaja na twitterju!« Na stvari je vedno potrebno gledati s kančkom humorja in tako je naš komik poskrbel, da smo s srečanja poleg novih informacij odnesli tudi nekaj dobre volje. »Siva, modra, rdeča...naša je nesreča!« Dušan Tomić

Naslovni citat pa smo si tudi »sposodili« od njega.

 

Za konec smo zbrali še nekaj vtisov o današnjem dogodku.

Tomaž Perše, finančna uprava RS - Vesel sem, da sem se danes lahko udeležil tega dogodka, kjer smo se z mladimi pogovarjali kaj so davki, zakaj se plačujejo in kaj moramo storiti, da nam bo vsem boljše. Upam, da so dijaki dobili občutek, da lahko soustvarjajo našo skupno prihodnost, vključno z davki, prispevki in njihovim položajem v družbi.

Gašper Korošec, dijak - Zadeva je bila zelo poučna, predavatelji zanimivi in so znali pritegniti našo pozornost. Siva ekonomija 'ni kul', ni ok, če utajimo davke, saj si s tem pljuvamo v lastno skledo. Odgovornost je tu na nas, saj se stanje da izboljšati, če le sami tako hočemo. Všeč mi je bil pristop stand up komika k tej temi – naučimo se nekaj, a na zabaven način.

Tamara Sterle, dijakinja
 – Dogodek mi je bil zelo všeč. Gospod iz finančne uprave je dobro, pametno odgovarjal, čeprav vprašanja včasih mogoče niso bila fer do njega. To je zelo kompleksna zadeva in se ne da kar tako na hitro rešiti. Želela pa bi kakšno besedo več slišati še o problematiki sive ekonomije v okviru študentskega dela.


Suzana Tahiri, vodja projekta
 - S potekom današnjega dogodka sem izredno zadovoljna. Udeleženci so pokazali res veliko zanimanje za trenutno stanje v državi. Prav tako so izrazili zaskrbljenost glede študija, saj se sprašujejo, ali se naj raje odločajo za poklice kjer je večja možnost zaposlitve. Sama menim, da smo se danes vsi naučili nekaj novega in upam, da bomo pridobljeno znanje še najprej nadgrajevali.


"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00