fbpx
Kje je britanski denar?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Vsaj polovica denarja, ki ga ima v obtoku Velika Britanija, naj bi bilo b tujini ali pa kroži na črnem trgu, ugotavlja Bank of England. Banka, ki je glavni izdajatelj denarja ugotavlja, da le četrtino gotovine služi kupovanju in prodaji.

Kje je ostali denar?
poundBankovci v skupni vrednosti 62.6 milijard funtov naj bi bili trenutno v obtoku, ocenjuje Banka, kar naj bi zneslo okoli tisoč funtov na prebivalca Velike Britanije. Trenutni podatki kažejo, da se je prvič zgodilo tudi to, da je brezgotovinskega plačevanja več, kot plačevanja z gotovino. Predvsem se povečujeta brezkontaktno plačevanje in digitalne transakcije z uporabo pametnih telefonov. Kljub temu pa se je število bankovcev v obtoku v zadnjih dvajsetih letih potrojilo. Kljub porastu brezgotovinskega plačevanja pa pri Banki še ne predvidevajo, da bi plačevanje z gotovino popolnoma izginilo.

Ves denar se ne uporablja
Podatki Banke pa kažejo, da je dejansko v obtoku le 21-27 odstotkov vsega denarja. Za ostali denar pa je težko reči, kje je. "Ljudje raje shranjujejo svoj denar v trezorjih, pod vzmetnico ali ga celo zakopljejo v vrtu, kot pa da bi ga naložili na bančni račun.," ugotavljajo pri Bank of England. Nekaj denarja "odnesejo" tudi turisti, ki ga morda obdržijo za spomin po potovanju v Veliko Britanijo.

Gotovina podpira črne trge
Nekaj gotovine pa podpira tudi sivo ekonomijo, ugotavljajo na Banki. Poročilo namreč kaže, da okoli polovica denarja v obtoku služi domači ekonomiji na legalen način. Kar precejšen del pa se uporabi v sivi ekonomiji: za legalna dela, katerih plačilo je prikrito ali pa za delo na črno. Del denarja pa svojih rokah držijo kriminalna združenja in davčni neplačniki.

Vir: BBC NEWS. Dostopno TUKAJ 

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00