fbpx
  • ZKZM 2015-2016
  • Zaposlitveni klub Ljubljana: Socialna omrežja v Sloveniji in iskanje zaposlitve
Zaposlitveni klub Ljubljana: Socialna omrežja v Sloveniji in iskanje zaposlitve

| Sezona 2015/16

Iskanje zaposlitve je, kot pravijo, osemurni delavnik, ki zahteva uporabo različnih veščin in strategij; ena izmed njih je razvita sposobnost učinkovitega mreženja in navezovanja primernih stikov. Zato so ljubljanski klubovci v četrtek, 3. decembra, v DPlacu gostili sociologa, novinarja in publicista Alija Žerdina, avtorja knjige Omrežje moči.

V času predavanja je udeležence seznanil s sociološkim pojmom socialnega omrežja in svetoval najprimernejšo taktiko iskanja zaposlitve s pomočjo mreženja: na podlagi ugotovitev knjige Getting a Job (Dobiti službo) Marka Granovetterja je priporočil uporabo moči šibkih socialnih povezav, tj. ohranjanja in negovanja stikov z oddaljenimi znanci, ki se gibljejo v območjih blizu želene zaposlitve. Ti stiki navadno iznedrijo boljše rezultate kot pa uporaba najožjega kroga prijateljev in sorodnikov.

Udeleženci so izvedeli tudi nekaj osnovnih značilnosti slovenskih političnih in ekonomskih socialnih mrež, nekaj o pomenu socialnega in kulturnega kapitala in o pomenu položaja osebe v socialnem omrežju, tj. ali se nahaja bližje središču ali periferiji omrežja.

Klubovec Tomas je mnenja, da “je bilo zanimivo odkrivati, kako se mreže povezujejo znotraj različnih sektorjev družbe,” Aljoši pa “je bilo všeč, da so dejstva o omrežjih bila razložena z navajanjem konkretnih primerov.” Klubovki Romini so se zdele zanimive informacije, “da je zelo pomembno, da se veliko mrežimo in v različnih okoljih.”

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00