fbpx
Študij naj bo pot in ne cilj

| Nefiks karierni dan

Na Zavodu Nefiks želimo mladim, ki se danes odločajo o svojem študiju in s tem o svoji prihodnosti. odpreti pogled v prihodnost. Študij je pot do cilja in ne cilj sam po sebi, samo ob tem zavedanju se je mogoče pravilno odločiti o svoji študijski poti. Častni pokrovitelj projekta, predsednik države Borut Pahor, bo Nefiks karierni dan otvoril že 1. februarja na Elektrotehniško-računalniški strokovni šoli in gimnaziji Ljubljana, 2. februarja pa bodo po slovenskih šolah potekale aktivnosti, na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo pa bo potekal osrednji dogodek Kariernega dne. Pridružite se nam!


Razpis SS-300x300

Treba je gledati širše

V prihodnosti se obeta mnogo poklicev, ki danes sploh še ne obstajajo, po drugi strani pa bodo nekateri izginjali. Prav zato, ker je mnogo področij še nejasnih, pa poklicne izbire ne moremo in ne smemo prepustiti naključju in šele po nekaj letih ugotavljati, ali smo se odločili perspektivno ali ne. Ravno zato se Karierni dan Nefiks osredotoča na poklice prihodnosti ter kompetence, ki bodo nujno potrebne za osvajanje novih področij, ki se sedaj šele razvijajo.

Razvijati je potrebno talente
Vsak je za kaj talentiran, to pa je potrebno prepoznati in razvijati, saj je ključno pri poklicni odločitvi. Tudi razvit talent pa včasih ne zadošča, če ne odgovarja na potrebe okolja, oziroma je preveč univerzalen. Večina talentov se lahko razvija tudi v smer, ki je tržno zanimiva, kar je zagotovo ključna komponenta vstopanja na trg dela.

Poklicne odločitve ne smemo potisniti v intimo posameznika
Mlada oseba, ki se odloča za poklic, še nima dovolj informacij, predvsem pa ji manjka poglobljenega pogleda v družbo, ekonomijo in splošno dogajanje. Odločanje za poklic je proces, ki traja skozi daljše časovno obdobje, vključuje pa mnogo pogovorov z različnimi ljudmi, izven šolskega okolja, ki imajo izkušnje iz svojih poklicev.

empy
Kriteriji za odločanje …

… za študij so včasih preveč kratkoročni in temeljijo na tem, kateri študijski program nima predmetov, ki mladim ne gredo najbolje – npr. matematike ali tujih jezikov. Odločilni kriterij pa je, ali nas bo študij pripeljal do željenega poklica! In, da – izbira študija je smiselna samo tedaj, ko vemo, kaj želimo v življenju početi – kaj je naš poklic oz. za kaj smo poklicani.

Če še ne veš
Napni vse sile, da to ugotoviš! Sprašuj starše, učitelje, osebe, ki opravljajo poklice, ki so ti všeč. Sprašuj, kaj se počne na delovnih mestih, sprašuj, kako vidijo tebe in tvoje kompetence, kakšna imajo priporočila in kako vidijo razvoj njihove stroke. Seveda bo nazadnje odločitev tvoja – toda temeljila bo na skrbnem razmisleku, na realnih informacijah in na zagotovilih ljudi, da si v nečem dober – kar pa ti lahko že da veliko samozavesti pri tem, da je odločitev pravilna. 2.2.2017 pa se nam lahko priključiš pri Kariernem dnevu Nefiks, v okviru katerega bomo spodbudili tovrstne pogovore na šolah, v medijih in med ostalimi mladimi, za katere je ta tema relevantna.

Pobrskaj na www.talentirana.si/kdn

Karierni dan poklici prihodnosti 2


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00