fbpx
Ni pomembnega ali nepomembnega dela. Vsakdo opravlja dragoceno delo.

| Nefiks karierni dan

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je včeraj udeležil pogovora z dijaki Srednje šole Zagorje, ki sodelujejo v projektu »Karierni dan NEFIKS 2016«, katerega častni pokrovitelj je predsednik republike.


zagorjeSrednja šola Zagorje je ena izmed več kot šestdeset (60) srednjih šol, ki sodelujejo v projektu »Karierni dan NEFIKS«. Namen projekta je voditi javno razpravo o odločanju za poklic, mlade pa spodbujati in jim omogočati, da razvijejo svoje talente. Uvodoma sta dijake pozdravila Elvis Kurtić in Medin Ibričič, dijaka četrtega letnika programa zdravstvene nege. Dejala sta, da sta si v okviru projekta kariernega dne zaželela spoznati poklicno pot Boruta Pahorja, predsednika Republike Slovenije, in ga toplo pozdravila na njihovi šoli.

Predsednik republike se je z dijaki zapletel v pogovor o njihovih sanjah in željah za prihodnost. Nejc ima jasno vizijo svoje poklicne izbire: "Študij medicine. Zelo rad pomagam ljudem. Želim raziskovati in svetu ponuditi rešitve.«

Maja pa je dejala, da želi postati vzgojiteljica, saj ima rada otroke in jim želi pomagati, da se bodo razvili v odgovorne osebnosti. Na vprašanje, ali dijake prihodnost navdihuje ali jih navdaja s strahom, je bilo mnenje dijakov deljeno. Enis pa je odgovoril, da na prihodnost gleda z upanjem: "Vse je mogoče. Na prihodnost gledam z upanjem." V nadaljevanju je predsednik Pahor delil z dijaki nekaj svojih misli: »Nihče od uspešnih posameznikov, ki jih srečujem, ni prišel na vrh, ne da bi bil kdaj poražen. A njihova vrlina je njihov karakter: poraze so znali spremeniti v zmage. Znanje je le en del v procesu zorenja. Ni vse, je pa veliko. Kolikor je le mogoče, izgradite sebe v osebnost.« Dejal jim je, naj bodo v življenju pogumni, samozavestni, a ne prevzetni: »Ko boste odraščali in razvijali svoje talente, boste s svojimi uspehi morda ogrožali druge. Pokažite najboljše, zmagujte, a ne na račun nekoga drugega. Ni nepomembnega ali pomembnega dela. Vsak človek je dragocen v svoji skupnosti. Vsak opravlja dragoceno delo,« je pogovor sklenil predsednik republike.

Po zaključenem pogovoru je predsednik republike obiskal tudi karierne delavnice, ki so na ta dan potekale na srednji šoli. S projektom »Karierni dan NEFIKS« želijo v Zavodu NEFIKS, organizatorju kariernega dne, mladim sporočiti, da je študij samo pot do cilja, in ne cilj sam po sebi.

FOTO: Anže Malovrh/STA


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00