fbpx
Ob 8. marcu ne potrebujemo rož, ampak službo!

| Kolegice

V torek, 8. marca 2016, bomo mlade, visoko izobražene ženske, zbrane v projektu Kolegice, ki deluje v okviru Zavoda Nefiks, obiskale ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.
Že kar nekaj časa je namreč jasno, da je stanje na področju zaposlovanja mladih žensk, starih do 29 let, katastrofalno   februarja 2016 je bilo v tej starostni skupini med prijavljenimi na Zavodu za zaposlovanje kar 27 % žensk (in  11 % moških) s terciarno izobrazbo.

»14.137 mladih žensk ne more poskrbeti za lastno prihodnost. Ukrepati je potrebno nemudoma!« menimo na Zavodu Nefiks, kjer o nezavidljivem položaju mladih žensk razmišljamo vse leto in ne le ob 8. marcu. V okviru projekta Kolegice si preko mentorskega sodelovanja z uspešnimi ženskami prizadevamo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti deklet in njihov lažji ter bolj suveren prehod na trg dela.

Kolegice, ki delujemo kar v devetih slovenskih mestih, smo prepričane, da je gospodarstvo tisto, ki lahko omogoči razvoj in odpiranje novih delovnih mest za koristno vnovčenje znanja in izkušenj, ki so jih pridobivale v času izobraževanja.

Ministra, pristojnega za gospodarstvo, želimo opozoriti, da smo same najboljši primer tega, da sistem ne deluje »smo visoko izobražene, imamo številne kompetence, dodatno se izobražujemo, vključujemo v projekte, se mrežimo z delodajalci, delamo prostovoljno – zaposlitvenih priložnosti pa ni! Problem torej nikakor ne more biti samo v nas!«.

Kolegice smo pripravile tudi krovne rešitve, ki bi po našem mnenju izboljšale položaj mladih žensk na trgu dela. Ministru med drugim predlagamo tesnejše povezovanje šolstva z gospodarstvom, uvajanje kariernega sponzorstva in učinkovitejše povezovanje s tujino za odpiranje takih delovnih mest, ki bi bila ustrezna tudi za družboslovno izobražene ženske, ki so, statistično gledano, še vedno največji problem.

Dekleta pričakujemo, da bodo odločevalci in pristojne službe našli celovite sistemske rešitve, ki bodo mladim posameznicam omogočile, da se izkažejo na področjih, za katera so se izobraževale, same pa smo odločene, da ob 8. marcu ne potrebujemo rož, ampak službo!

Kolegice, Zavod Nefiks


Ljubljana, 7. marec 2016


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00