fbpx
Zaposlitveni nasveti, ki te postavijo pred druge - 2. del

| Načrtovanje kariere

V sodelovanju s kadrovsko svetovalnim podjetjem Kragelj & Kragelj smo pripravili sklop člankov na temo selekcijskega postopka oz. razgovora za zaposlitev – pred vami pa je drugi članek iz te serije. Verjamemo, da vam bodo nasveti pomagali na poti do vaše zaposlitve!

2. del: Uvod v selekcijski postopek in psihološki testi

Namen selekcijskih postopkov

rsz hook-881442 640 1

 

 

 

 

Namen selekcijskih postopkov, ki jih opravljamo, zato da dobimo najbolj primernega kandidata, ni v tem, da izločimo čim več kandidatov.

Ravno nasprotno. Z njim želimo pri čim več kandidatih najti kar največ tistih sposobnosti in lastnosti, ki vas bodo uvrstile med primerne kandidate za delovno mesto, za katero kandidirate. Zato vam na testiranjih posredujemo čim več napotkov, kako reševati teste, da bi bili vaši rezultati čim bolj optimalni.

Reševanje psiholoških testov / 1

Kako izpolnjevati teste? Nikar ne izbirajte odgovorov, za katere menite, da boste z njimi naredili boljši vtis. Profesionalni testi so narejeni tako, da merijo konsistenstnost odgovorov, kar pomeni, da izpraševalci lahko ugotovimo kako iskreni ste bili pri odgovarjanju. Če boste izbirali odgovore, za katere mislite, da vas bodo prikazali v lepši luči, si boste zmanjšali možnost za zaposlitev. V dosedanji praksi namreč še nismo srečali delodajalca, ki bi si želel zaposliti človeka, ki se predstavlja drugačnega, kot je v resnici.

Reševanje psiholoških testov / 2

Eno pomembnejših vodil pri reševanju psiholoških testov je, da jih rešujete zelo hitro. Za eno vprašanje si vzemite največ 10 sekund. Pomembno je, da čim manj razmišljate.

Izkušnje so pokazale, da je ponavadi tisti odgovor, ki nam najprej pride na misel, tudi najbolj primeren. Tako boste dosegli, da bodo vaši odgovori čim bolj iskreni, konsistentnost odgovorov, ki se pri teh vprašalnikih tudi meri, pa bo zadovoljiva. Možnost, da bodo izbrali vas, pa neprimerno večja.

Reševanje psiholoških testov / 3

Pri reševanju psiholoških testov ne prepisujte od soseda! Odgovori se ne ocenjujejo v smislu pravilen - nepravilen. Psihološki testi merijo lastnosti, ki so lastne samo nam samim. Vsak od nas ima unikatno, enkratno strukturo osebnostnih lastnosti. Psihološki profil je tak kot prstni odtis. Niti dva si nista popolnoma enaka. Če boste prepisovali, se bo to pokazalo tudi vaših rezultatih, ki, verjemite, ne bodo optimalni.
job-interview-156130 640

Reševanje psiholoških testov / 4

Pri reševanju psiholoških testov vam priporočamo, da izbirate tiste odgovore, ki za vas resnično veljajo. Odgovarjajte čim bolj pošteno in iskreno. Ne izbirajte samo odgovorov, za katere menite, da vas bodo prikazali v lepši luči. Rezultat takšnega načina izbire odgovorov je profil, ki je popolnoma neuravnotežen. Tak profil praviloma pomeni izločitev. S temi testi poleg osebnostnih lastnosti merimo tudi skladnost odgovorov. Ko ta pade pod mejo, kandidata odsvetujemo. Zato odgovarjajte tako, kot to za vas resnično velja. Skrajnosti se bodo med seboj uravnotežile, rezultat, ki ga bomo dobili, pa bo uravnotežen in skladen.

Za ZAVOD NEFIKS pripravil Radovan Kragelj, univ. dipl. psiholog in solastnik svetovalnega podjetja Kragelj & Kragelj
vir grafik: pixabay.com


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00