fbpx
Konec bankovca za 500 evrov?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Umik bankovcev z visokimi vrednostmi lahko prepreči korupcijo. Tako vsaj meni nekdanji bančnik Peter Sands, finančni svetovalec britanske vlade, ki predlaga ukinitev nekaterih bankovcev z visokimi vrednostmi.
 
 
Predlaga ukinitev naslednjih bankovcev: bankovec za 500 evrov, bankovec za 100  dolarjev,  bankovec za 1.000 švicarskih frankov in bankovec za 50 angleških funtov. S tem bi se države uspešneje borile proti korupciji, finančnemu kriminalu in utaji davkov.
 
 
Visoke izgube v državnih blagajnah
Okoli 70 odstotkov prihodkov s strani davkov je izgubljenih zaradi korupcije in utaje davkov, ugotavlja Sands. S preganjanjem zločincev pa se povrne le slab odstotek izgubljenih prihodkov. Z ukinitivijo teh bankovcev bi se onemogočilo plačevanje v ilegalnih transakcijah, prav nič pa ne bi vplivalo na legalno plačevanje z gotovino. Ljudje namreč z gotovino plačujejo le manjše transakcije, kot je nakup v trgovini, plačilo kave ipd., medtem ko za višje zneske bolj zaupamo elektronskim plačilom. Ker pa ti bankovci igrajo pomembno vlogo v sivi ekonomiji, je na nek način ironično, da je prav država tista, ki to omogoča.money-glut-432688 640
Če vprašamo posameznika, kdaj je nazadnje plačal večji znesek v gotovini, bo verjetno odgovoril, da je plačal kakšno večje popravilo. S tem si posameznik včasih izpogaja nižje plačilo, saj se izogne plačilu davka. Podoben primer je tudi plačilo delavcem v gotovini, kar je pogosto v gradbeništvu. Tako se delodajalec izogne plačilu prispevkov, delavec pa se izogne davku na prihodek.
Bodo bankovci z višjimi vrednostmi kmalu postali zgodovina?
 
Prihodnost nekaterih bankovcev že vprašljiva
Trenutno je pod vprašajem bankovec za 500 evrov, kar je potrdil tudi predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Ta odločitev je predvsem posledica ugotovitve, da se ta bankovec najpogosteje uporablja v kriminalne namene.
Sands dodaja, da ukinitev teh bankovcev ne bo ustavila korupcijo in povezana kriminalna dejanja, bo pa povečala stroške, ki jih
bodo nosile ilegalne transakcija, kar bo privedlo do tega, da jih bo lažje odkriti.

Vir: The Guardian

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00