fbpx
Plačilo na roke ne dosega minimalne plače

| 50 odtenkov sive ekonomije

V Veliki Britaniji ekonomisti opozarjajo, da kljub uvedbi minimalne plače, vsi delodajalci ne bodo plačevali 7,20 britanskih funtov na uro (9,2 evra na uro).
 
Zelo razširjen pojav v VB so tako imenovani delodajalci srednjega razreda. To so gospodinjstva, ki zaposlujejo ljudi, ki za njih na domu opravljajo gospodinjska dela, čiščenje doma, pranje avtomobila ipd. Prav ta skupina delodajalcev naj bi bila najbolj nagnjena h kršenju zakona o minimalnem plačilu.
Ekonomisti opozarjajo, naj bi bilo takšnih delavcev več milijonov. Britanska vlada je poskušala ugotoviti, kolikšno število delavcev opravlja ta dela - ocene se gibljejo od 1,8 milijona do 6,4 milijona.
 
money-1005465 640Pomoč na domu slabo plačana
"Gre za sprehalce psov, varuške, tiste, ki čistijo in likajo na domu in vrtnarje, ki zaslužijo manj od minimalnega plačila," opozarja Collin Williams, profesor na univerzi v Sheffieldu. Skoraj tretjina angleških gospodinjstev zaposluje takšno pomoč, devet od desetih pa svoje delavce plačuje v gotovini.
Agnieszka Siwiak je 36-letna čistilka iz Borehamwooda, ki računa za svoje delo 10 funtov (12,7) na uro, kar brez stroškov znaša 5 funtov (6,3 EUR) na uro. "Včasih nimam dovolj denarja za najemnino in hrano," pove. Če ne bo obdržala tako nizke postavke, pa bo izgubila delo.
 
Delež sive ekonomije nizek
VB ima enega najnižjih deležev sive ekonomije v Evropi. Ta jo uvršča na 26. mesto med 31 državami OECD, ugotavlja raziskovalec dr. Friedrich Schneider. Napoveduje pa, da bo z rastjo minimalne plače več kot 800.000 delavcev potisnjenih v področje sive ekonomije. Ta sprememba bi lahko povzročila porast sive ekonomije za okoli 9 milijard funtov (11 milijard EUR) na leto.
 
Prav tako se negativen vpliv uvedbe minimalne plače pozna pri nekaterih večjih zaposlovalcih, ki svojim zaposlenim zmanjšujejo višino plačila za dopust in praznike, božičnice, regrese in ostale dodatke.
 
Na britanski gospodarski zbornici so zato opozorili vlado, naj ne hiti brezglavo k napovedanemu dvigu minimalne plače na 9 funtov (11,4 EUR) na uro do leta 2020. Potrebno se je namreč prepričati, da dvig ne bo predstavljal prevelikega bremena za delodajalce.

Vir:The Guardian

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00