fbpx
"Begunci naj se vključijo v sivo ekonomijo."

| 50 odtenkov sive ekonomije

Eden večjih problemov, ki se tičejo beguncev, je njihova integracija - tako njihova integracija v družbo kot tudi obratno. Za uspešno rešitev te politične in gospodarske težave je potrebno na problematiko pogledati iz drugačnega zornega kota. V tem prispevku bomo predstavili pogled profesorja ekonomije na Johannes Kepler univerzi v Linzu, Friedricha Schneiderja.

Schneiderjevo razmišljanje je na nek način ortodoksno, saj pravi, da je potrebno dopustiti beguncem, da najdejo delo na področju sive ekonomije. Schneider map-of-the-world-1005413 640definira sivo ekonomijo kot legalno proizvodnjo blaga in storitev, ki so prikrite javnim organom z namenom izogibanja plačilu davkov. Kot taka siva ekonomija ni enaka črnemu trgu, saj ne gre za kriminalna dejanja v klasičnem pomenu besede.

Siva ekonomija & begunci
Kot meni Schneider je smiselno, da begunci poiščejo delo znotraj sive ekonomije. Nasprotujoče mnenju večine, bi to dejansko doprineslo h gospodarski rasti. Ves denar, ki bi ga z delom ustvarili bi se dejansko tudi porabil v tej državi. Schneider je izračunal naslednje: kot 50.000 beguncev dela za 400 evrov mesečno se bo vsako leto v "pravo" gospodarstvo povrnilo 240 milijonov evrov.

Poleg ekonomske koristi pa bi takšno vključevanje prineslo tudi druge bolj kvalitativne učinke hitre zaposlitve beguncev. Schneider trdi, da bi to drastično povečalo integracijo beguncev v državo bivanja. Nadalje pa bi takšno delovanje omogočilo
tudi hitro in poceni učenje jezika, še dodaja. 

Vir: What design can do

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00