fbpx
Izmenjava "Citizenship in action" in video ustvarjalnice

| Mednarodni projekti

Konec julija (24.7.-31.7.2016) se je na mladinski izmenjavi »Citizenship in action« na enem mestu združilo 27 mladih iz treh držav – Slovenije, Francije in Nemčije. Namen izmenjave je bilo ustvarjanje na gledaliških in filmskih delavnicah ter sodelovanje mladih v razmisleku, kako lahko sami prispevajo k napredku in se udejstvujejo kot aktivni evropski državljani.

Zavod Nefiks mladinske izmenjave organizira preko celega leta za udeležence različnih starosti. Če bi se želeli na pot odpraviti tudi vi, nas lahko kontaktirate na international@nefiks.si in obvestili vas bomo o vseh tekočih in prihodnjih možnostih za izmenjave!

IzmenjavaB

Tekom tedna so udeleženci skozi gledališke delavnice, delavnice improvizacije in snemanje kratkih filmčkov spoznavali sebe, drug drugega ter svoje kulture (predstavniki vseh treh držav so pripravili tudi večerjo s tradicionalnimi jedmi) in preko različnih kreativnih medijev raziskovali svojo aktivno vlogo v družbi.

Teden se je tako začel z razmislekom o problemih, s katerimi se ljudje soočamo v sodobnem času (onesnaževanje, migrantska kriza, neenakost itd.) in so pomembna za prihodnost. Mladi so se svoje poglede nato odločili izraziti preko videov in se v ta namen spoznali z različnimi orodji in programi, ki jim ustvarjanje lahko olajšajo. Tako so npr. osvojili osnove programa Celtx, namenjenega pisanju scenarija za filme in le v nekaj dneh ustvarili lastne video izdelke. Če se je pred izmenjavo snemanje lastnega videa ali celo kratkega filma zdelo nadvse zahteven podvig, so se zdaj mladi opremljeni z novim znanjem z navdušenjem lotili izziva.

Sledila je delavnica o stereotipih, na kateri so udeleženci po skupinah razmišljali o prepričanjih, ki jih imajo o Slovencih, Nemcih in Francozih. Razmišljali so, kako so se njihova prepričanja o drugih dveh narodih tekom izmenjave spreminjala in katere stereotipe so na podlagi te izkušnje ovrgli. Med izmenjavo so se udeleženci odpravili tudi na več izletov na zanimive turistične točke Slovenije, med drugim v slovensko prestolnico in alternativne urbane prostore, kot sta center Rog in Metelkova, ter se posončili na slovenski obali.

Zadnji dan izmenjave je bil namenjen snemanju zadnjih kadrov za kratke videe in zaključni montaži. Zvečer je sledila projekcija, kjer so mladi na ustvarjalen način predstavili končne izdelke ter videe na teme onesnaževanje, družbene neenakosti, nestrpnost in odtujenosti posameznika v sodobnem svetu.

V nedeljo so se udeleženci polni vtisov poslovili. Mednarodna izmenjava je tako prinesla številna nova znanja in poznanstva, mladi pa so se poslovili v duhu upanja, da se čez leto dni zopet snidejo v Hamburgu, kjer naslednje leto poteka še tretji del trinacionalne izmenjave.

Zavod Nefiks mladinske izmenjave organizira preko celega leta za udeležence različnih starosti. Če bi se želeli na pot odpraviti tudi vi, nas lahko kontaktirate na international@nefiks.si in obvestili vas bomo o vseh tekočih in prihodnjih možnostih za izmenjave!

Izmenjavo so organizirale 3 mladinske organizacije - Zavod Nefiks, ki se ukvarja z beleženjem in promocijo neformalnega izobraževanja, v sodelovanju s francosko organizacijo Roudel ter nemško Blackhiste, ter sofinanciranju francosko-nemškega urada za mlade OFAJ/DFWJ.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00