fbpx
Obsežnost sive ekonomije

| 50 odtenkov sive ekonomije

Iznajdljivo gospodarstvo sive ekonomije bi lahko rešile monetarne težave, ugotavlja Robert Neuwirth v knjigi Stealth of Nations. Siva ekonomija predstavlja največje gospodarstvo na svetu. V zadnjih desetih letih naj bi vzdrževala dve tretjini delavcev na vsem svetu kažejo podatki OECD.

Knjiga razkriva poslovanje, ki je skrito državnim organom. Neuwirth je raziskoval revne predele mest v Braziliji, na Kitajskem in v Afriki. coins-912717 640Ugotovil je, da bi morale svetovne vlade sprejeti sivo ekonomijo kot alternativno obliko gospodarske organizacije. Ne zato, ker izboljšajo življenje miljonov podjetnikov in njihovih strank, ampak zato, ker preprosto nimamo izbire. Ali bomo sodelovali s skritim gospodarstvom, ali pa se bomo na vsakem koraku bojevali z njim, poudarja Neuwirth.

 

Na svetu obstaja 1,8 milijarde ljudi, ki delajo zunaj formalne ekonomije. Številka vsak dan narašča. Skupna vrednost sive ekonomije je trenutno 10 bilijonov dolarjev. To je presenetljivo veliko svetovno gospodarstvo.

 

Razvejan sistem sive ekonomije
Nadalje Neuwirth razkriva podrobnosti zelo organiziranega in razvejanega sistema sive ekonomije. Obstajajo globalne verige, ki se raztezajo od zakotnih ulic na Kitajskem do uličnih prodajalcev na drugem koncu sveta. Tudi velike korporacije se vključujejo v ta sistem. Podjetje Proctor&Gamble je vzpostavilo celotno mrežo trgovcev na debelo za prodajo plenic in mila prek trgovcev v vaseh, ki so tako oddaljene, da tam nimajo trgovine na drobno.

 

Ponekod pa se tem trgovcem nekoliko slabše piše. Policija pogosto preganja ulične prodajalce, vlada nadzira sisteme prikrite prodaje, da bi naredila prostor za velike in dobro povezane korporacije. Ob tem pa poudarja negativne posledice sive ekonomije ter slabe pogoje, v katerih ti delavci delajo. Neuwirth ob tem izpostavlja, da so slabi pogoji pogosti tudi v nekaterih delih formalne ekonomije. Države bodo morale vzpostaviti nekakšen odnos s tem delom gospodarstva, saj v nekaterih državah ta predstavlja večinski del gospodarstva, dodaja Neuwirth.

Vir: Fastcoexist.com

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00