fbpx
Malta z visoko oceno sive ekonomije

| 50 odtenkov sive ekonomije

Po ocenah profesorja Schneiderja naj bi siva ekonomija na Malti v letu 2015 predstavljala 24,3 odstotka BDP-ja. Med 36 državami, ki jih je Schneider preučeval, jo to postavlja na 8. mesto.
 
Siva ekonomija Malte je višja kot v Španiji, Grčiji ali Italiji in tudi višja od evropskega povprečja, ki znaša 18 odstotkov. Tudi prihodnost ni najbolj svetla, saj ji priznani ekonomist napoveduje rast tudi v prihodnje.
 
Kakšen je vpliv sive ekonomije?
Neki priznani podjetnik, ki je pozneje postal politik, je dejal, da nobena ekonomija ni slaba, dokler ustvarja dobiček in bi jo morale vlade pustiti pri miru. Vendar siva ekonomija pušča za sabo veliko slabih posledic.
 
malta 1389953 640Slab nadzor nad sivo ekonomijo vodi v izkoriščanje delovne sile. Delavci delajo v zelo slabih pogojih, nimajo plačanih prispevkov in zavarovanj, kar pomeni, da so še bolj ranljivi v primeru bolezni ali nezgod.
 
Poostren nadzor nad sivo ekonomijo pa bi dejansko lahko povečal stopnjo brezposelnosti v državi, predvsem med mladimi, ki so pogosteje vpleteni v sivo ekonomijo zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj.
 
Potrebni dolgoročni ukrepi
V zadnjih letih je bilo na Malti narejeno veliko na področju zaposlovanja mladih. Iniciative so usmerjene predvsem v spodbujanje mladih, da bi izboljšali in nadgradili svoja znanja ter v priseljence, da jih podjetniki ne bi izkoriščali.
 
Potrebno pa bi bilo pripraviti tudi bolj dolgoročen plan za boj proti sivi ekonomiji predvsem na način, da bi čim več delavcev iz sive ekonomije premaknili v formalno gospodarstvo. Ekonomska kriza Malte ni prizadela tako močno, kot nekatere druge države. Trenutno ji gre dobro, zato je smiselno nasloviti nekatera črna področja. V nasprotnem primeru bo prišlo do izstrošenja javnih financ in javno šolstvo ter zdravstvo morda ne bosta več popolnoma brezplačna.

Vir: Times of Malta

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije

 

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00