fbpx Nefiks
Četrtek, 26 November 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Povečan nadzor nekaterih dejavnosti

Konec oktobra bo Finančna uprava povečala nadzor nad dejavnostjo svečarjev, cvetličarjev in vrtnarjev. Gre predvsem za nadzor nad dejavnostmi, ki se izvajajo v okolici pokopališč. Tam bodo nadzirali tudi stojnice s hrano in drugimi izdelki.
 
cementerio 948048 640Poostren bo tudi nadzor nad vulkanizerji, saj se bliža zakonsko določeni rok za namestitev zimskih pnevmatik. Decembra pa se pozornost nadzornikov usmeri na gostinsko dejavnost in prodajo na božično-novoletnih sejmih.
 
Izkušnje so obetavne
Tudi v preteklih letih je potekal podoben nadzor nad dejavnostmi, ki je pokazal, da tovrstne akcije pozitivno vplivajo na prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti in da je kršitev vse manj. Poleg nadzora ima pozitiven vpliv tudi vedenje potrošnikov - vse več jih namreč zahteva račun za nakup ali opravljeno storitev - ki pripomorejo k preprečevanju sive ekonomije ter nelojalne konkurence.
 
Nadzor bo usmerjen predvsem na kontrolo izdajanja ter davčnega potrjevanja računov ter dela in zaposlovanja na črno. Nadzor bodo izvajali uslužbenci mobilnih oddelkov. V primeru hujših kršitev lahko Finančna uprava prepove opravljati dejavnost in zapečati poslovne prostore. 

Vir: FURS

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije