fbpx
Pestro dogajanje Zaposlitvenega kluba za mlade Maribor

| Zaposlitveni klubi za mlade

Članice Zaposlitvenega kluba za mlade Maribor smo se začele srečevati že sredi septembra. Na prvih nekaj srečanjih smo spoznale delovanje Zavoda Nefiks, ob prepoznavanju lastnih kompetenc dodelale svoje CV-je, oblikovale svoje karierne cilje in spoznale e-nefiks.

Medtem smo si vseskozi izmenjevale informacije v zvezi z razpisi, prošnjami in razgovori. Čeprav je na začetnih srečanjih obstajala želja po organizaciji dogodka za širšo javnost, smo se zaradi majhnega števila udeleženk kluba soglasno odločile, da se bomo raje bodisi same udeleževale različnih dogodkov ali pa na naša srečanja povabile posameznike, ki bi nam lahko nudili koristne nasvete za nadaljnje oblikovanje naše kariere. Dodobra smo razmislile, katere teme nas zanimajo in na dan so prihajale vedno nove ideje. Tako smo se srečale s kariernim svetovalcem Matejem Kosijem in z udeležbo na različnih predavanjih in delavnicah ob povabilu Mirjane Ivanuše Bezjak spoznale veliko novih obrazov. Poleg tega smo se klubovke srečale tudi s podjetnicama, ki nastopata pod imenom Podari paketek, direktorjem Simobilove franšize Tilnom Hrovatom, psihologom Miranom Babičem in kadrovsko strokovnjakinjo Laro Delić. Vsem omenjenim smo izjemno hvaležne, da so bili z nami pripravljeni deliti svoje izkušnje, znanje, čas in v sklopu tega tudi številne koristne informacije.


1 opt
(7. 11. 2016) Punce smo skozi številna druženja prišle do zaključka, da potrebujemo »push« iz cone udobja, kar nam je pritrdil tudi karierni svetovalec Matej Kosi iz Kariernega centra Univerze v Mariboru. Na uro svetovanja nas je sprejel z veseljem in navdušenjem nad našo vztrajnostjo hkrati pa z željo po pomoči. Ob prepričanju, da smo za iskanje zaposlitve naredile že vse kar se pač storiti da, nam je karierni svetovalec odprl oči. Sprevidele smo, da obstaja še mnogo drugih možnosti in načinov iskanja zaposlitve in se zaobljubile, da bomo v prihodnje začele širiti svojo socialno mrežo in kontaktirale ljudi, ki lahko pomenijo korak bližje k zaposlitvi. Prav zaradi našega aktivnega prizadevanja v iskanju zaposlitve nam je karierni svetovalec v prihodnje ponudil še individualna svetovanja.


(8. 11. 2016) Na seznamu potencialnih kontaktov, ki bi popestrili naša tedenska srečanja v Zaposlitvenem klubu, se je, na našo ogromno korist znašla posebna oseba, ki kljub vsem obveznostim najde čas še za mlade prizadevne iskalke zaposlitve. Mirjana Ivanuša Bezjak je sodna izvedenka za ekonomijo, kadrovsko funkcijo in podjetništvo; kadrovska in poklicna svetovalka; predavateljica predmetov s področja upravljanja človeških virov; predsednica Društva kadrovskih delavcev Maribora; sekretarka Regijskega sveta malih hotelirjev pri Štajerski gospodarski zbornici (ŠGZ); podpredsednica Regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic pri ŠGZ in avtorica knjig s področja upravljanja človeških virov. Polno zaposlena ženska, ki je pripravljena sodelovati in pomagati mladim dekletom na začetku kariere. Povabila nas je na seminar, kjer je bilo govora o mobingu in raznovrstnem nasilju na delovnem mestu. Po predavanju nam je kljub natrpanemu urniku namenila svoj čas in številne koristne informacije. Dogovorile smo se tudi, da ji posredujemo svoje življenjepise, vloge za delo in cilje, ter določile termine za individualne posvete preko programa Skype. Povabila nas je še na prihajajoče dogodke, ki smo se jih in se jih še bomo zagotovo pridno udeleževale.


(8.11.2016) Na prijazno povabilo Mirjane Ivanuša-Bezjak, predsednice Društva kadrovskih delavcev Maribora, Lenarta in Slovenske Bistrice, smo se klubovke udeležile predavanja z naslovom Mobing v podjetju - izziv za kadrovsko službo, ki je potekalo v prostorih Štajerske gospodarske zbornice. Predavala nam je Lidija Ferk, novinarka, ki se je posvetila raziskovanju neželenih vedenj na delovnih mestih in promociji spoštljivega odnosa organizacij do svojih zaposlenih. Strokovno nam je predstavila pogostost mobinga v slovenskih podjetjih, negativne vplive tovrstnega nasilja na zdravje zaposlenih in poslovanje, ter načine kako se take situacije rešujejo. Predavanju je sledila razprava, med katero so nekateri udeleženci predstavili svoje lastne izkušnje z mobingom in predlagali morebitne rešitve. Zaključili smo, da v odnosih na delovnem mestu (pa tudi na drugih področjih) velikokrat manjka spoštovanja do sočloveka, kar lahko vodi v razne konflikte.


(15.11.2016) Na naših srečanjih smo klubovke iskale različne možnosti zaposlovanja. Ena od teh je tudi pot samostojnega podjetništva, kar sta nam v sproščenem in prijetnem ozračju predstavili Urška Treer in Maja Potočar iz podjetja Podari paketek. Nasmejani in dobrovoljni Urška in Maja sta šele na začetku poti samostojnega podjetništva in prav zato je bil pogovor z njima izjemno zanimiv in poučen. Iz prve roke sta nam namreč predstavili priložnosti in pasti, ki te lahko čakajo pri odprtju svojega podjetja. Urška in Maja sta zelo odprti in pozitivni punci, tako da se je med nami razvila zanimiva debata, kjer smo klubovke izvedele veliko koristnih informacij za nadaljnjo pot iskanja zaposlitve.

IMG 2130 opt

(16.11.2016) 16.11.2016 se je v hotelu City odvijal 2. festival Ko dvignem sebe, dvignem Maribor, ki smo se ga udeležile tudi članice Zaposlitvenega kluba. Od 15. do 20. ure se je zvrstilo veliko delavnic in predavanj, ki so potekala na temo samorazvoja, motivacije in veščin, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju pri svojem delu, odnosih in doma. Tako smo se na delavnicah in predavanjih učile premagovati stres, biti pozitivno naravnane za doseganje poslovnih uspehov, spoznavale proces mediacije, izkusile vpliv telovadbe na povečano učinkovitost delovanja človeka, se udeležile skrajšanega treninga za uspešno življenje in se na koncu soočile še s strahom pred padci. Spoznale smo kar nekaj zanimivih novih ljudi, po samem zaključku festivala pa smo se vse strinjale, da se domov odpravljamo napolnjene s pozitivno energijo in z veliko novega znanja, ki ga lahko koristno uporabimo v vsakdanjem življenju.


(22.11.2016) Redno tedensko srečanje je tokrat popestril direktor Simobilove franšize Tilen Hrovat. V sproščenem vzdušju nam je predstavil vizijo in delovanje podjetja in nas s svojimi nasveti spodbudil k nadaljnjemu aktivnemu iskanju zaposlitve. Poudaril je svoje vidike in pričakovanja pri razgovorih in zaposlovanju, z nami delil lastne izkušnje s tega področja, ter nam na osnovi le-teh svetoval kaj in kako izboljšati. Debata je tekla tudi o tem, da pri iskanju službe, kljub vsemu trudu, ki ga vložimo, velikokrat del vloge igra tudi sreča. Ne glede na to nas je Tilen spodbudil k vztrajnosti. Velikokrat so namreč na poti do cilja številne ovire in padci, kar šteje pa je to, da ne izgubimo volje in poguma, se vsakič znova »poberemo« in pokončno odkorakamo naprej.

IMG 2135 opt
(6.12.2016) Na predzadnjem srečanju nas je obiskal psiholog Miran Babič, ki nam je podal veliko koristnih informacij s področja soočanja z neuspehi pri zaposlitvenih razgovorih in v življenju nasploh. Predstavil nam je nekatere zanimive učinkovite strategije soočanja s stresom, ki nam lahko koristijo celo tik pred oz. na samem zaposlitvenem razgovoru. S srečanjem smo pridobile še števila druga znanja s področja osebnostne rasti, kar je izjemnega pomena še posebej v obdobju iskanja zaposlitve, ki je mnogokrat izjemno stresno.

IMG 2228 opt
(13.12.2016) Lara Delić, psihologinja in strokovnjakinja za HRM, je z nami odkrito spregovorila o kadrovanju in načinih iskanja zaposlitve. Odgovorila nam je na številna vprašanja in podala nekaj uporabnih napotkov v zvezi z življenjepisom in razgovori. Svetovala nam je kako se naj potencialnim delodajalcem predstavimo na zanimiv način in poskrbimo, da si nas bodo v množici prijav zapomnili. Pogovor je nanesel še na mnogo drugih zanimivih tem povezanih z iskanjem zaposlitve, kar nam bo vsekakor koristilo na naši nadaljnji poti.

IMG 2233 opt

Odločitev, da na srečanja povabimo izbrane posameznike, se je izkazala za odlično, saj smo na ta način dobile odgovore na točno tista vprašanja, ki so nas pestila. Če se ozremo nazaj na celoto naših klubskih aktivnosti ugotavljamo, da smo sklenile številna nova poznanstva, izpopolnile svoje CV-je in vizitke, ter pridobile mnogo koristnih praktičnih nasvetov glede iskanja zaposlitve. Pozitivni učinki so se pokazali tudi v zaposlitvi ene od članic v Avstriji, v resnem razmišljanju druge za samostojno podjetniško pot, ter ravno tako v dobrem občutku tretje klubovke glede zadnjega zaposlitvenega razgovora. Prav vse klubovke pa naša uradna srečanja zapuščamo veliko bolj pripravljene na nove izzive, ki nas čakajo na poti do zaposlitve.

PRIPRAVILE: Lili R., Nina M., Špela G. in Valerija Z.
FOTO: Špela G.

***

Zavod Nefiks je v preteklih sezonah ob podpori znamke ORTO izvajal projekt Zaposlitveni klubi za mlade, s katerimi mladim pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti. S sodelovanje v zaposlitvenih klubih je delo dobilo 163 mladih, ki so bili vključeni v projekt v prvih štirih sezonah. V prvem krogu četrte sezone so klubi potekali v Ljubljani, Šentjurju in Zagorju ob Savi, v drugem v Novem mestu in na Jesenicah, v tretjem krogu pa v Ljubljani.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00