fbpx
Ženske za ženske “Ne spreglejmo svojih zaposlitvenih možnosti”

| Kolegice

Kolegice iz Murske Sobote smo 25. 11. 2017 pripravile triurni dogodek za iskalke (prve) zaposlitve, (mlade) ženske, ki so naveličane same neuspešno iskati službo ali samo ne vidijo svojih zaposlitvenih možnosti. Poimenovale smo ga Ženske za ženske “Ne spreglejmo svojih zaposlitvenih možnosti”. Ena izmed novinark ga je poimenovala celo »mini konferenca o lastnih zaposlitvenih možnostih«.

Prepričana sem, da smo udeleženke, ki nas je bilo skupno 50 – v medijih so pisali, »da je predavalnica pokala po šivih« − dobile ogromno koristnih informacij. »Dogodka sem se udeležila, ker me zanima, kaj je bolje − d. o. o., društvo, osebno dopolnilno delo … zanimajo me torej prednosti in slabosti enega ali drugega«, pravi Renata Rogan, ustvarjalka, ki stoji za nakitom znamke AtaneR in ima trenutno odprto osebno dopolnilno delo.

»Da, delam lahko, kar želim, to že, le da nisem zadovoljna z vsemi temi obdavčitvami, ki nam jih daje država; rada bi našla boljši način preživetja, skratka. Program tega dogodka je fantastično zastavljen, saj vsebuje veliko uporabnih stvari za nas, ki smo brez službe in bi rade našle rešitev,« dodaja.

polna dvorana»Nimam še odprte nobene od oblik samostojne zaposlitve, prišla pa sem zato, ker me zanima, kako bi bilo in kaj lahko pričakujem, če odprem recimo s. p. ali kaj podobnega. Razvijam namreč svojo poslovno idejo in tukaj sem dobila zelo veliko informacij, kako se zadeve lotiti in kako potem lažje preživeti. Prednosti takih dogodkov so tudi te, da lahko na njih srečamo dekleta, ki že imajo svoje izkušnje in so jih pripravljene deliti. Tako jih lahko vprašaš, kakšne probleme so imele, na kaj je potrebno paziti in podobno; to se mi zdi od vseh informacij sploh največ vredno,« je povedala Barbara Muhič.

Z dogodkom smo poskušale motivirati udeleženke, da poiščejo nove ideje in jih realizirajo, predstavile smo hobi kot vir dohodka, primer dobre prakse ene izmed Kolegic – njeno zgodbo od postavljenega cilja, dela z mentorico do začetnega nastopa na trgu, predstavljene so bile tudi zaposlitvene priložnosti v Avstriji. Največ dragocenih informacije iz prve roke pa smo dobile od zelo vsestranske ženske ter računovodske in licencirane davčne strokovnjakinje mag. Nataše Lorber iz računovodskega servisa SUN Gornja Radgona d. o. o., ki nam je predstavila računovodski oz. finančni vidik pri ustanavljanju poslovnega subjekta (s. p., d. o. o., osebno dopolnilno delo, popoldanski s. p.) kot obliko rešitve statusa.

Priznati pa moram, da smo program preveč napolnile in nam je zmanjkalo časa, da bi obdelale še negospodarske subjekte, zato je v načrtu že naslednji dogodek na temo zavodov in društev v okviru novonastale skupine, ki smo jo formirale na socialnem omrežju. Z oblikovanjem skupine Ženske za ženske želimo omogočiti širšemu krogu žensk povezovanje/mreženje. Gre za vzpostavljanje skupnosti tistih, ki potrebujejo določene informacije in znanje, ki jih nekatere že imamo, tistih, ki nimajo dovolj poguma, da bi se same lotile česa prodornega, tistih, ki želijo narediti premik na kariernem področju ali osebnostni rasti, in jim nuditi podporo. Vse, ki to berete in ste Pomurke, vabljene, da se nam pridružite.

Pripravila: Mirjana Puhan, vodja kluba Kolegic v Murski Soboti


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00