fbpx
Opis mednarodnih priložnosti

| Mednarodni projekti

Na Zavodu Nefiks svojim prostovoljcem in udeležencem aktivnosti nudimo različne mednarodne priložnosti. V nadaljevanju vam jih bomo na kratko predstavili.

 1) Mladinska izmenjava
Mladinske izmenjave so namenjene mladim, starim od 13 do 30 let (starost se glede na temo razlikuje) in navadno trajajo 1 teden v eni izmed evropskih držav (včasih pa tudi kakšni drugi državi).

Na mladinskih izmenjavah se spoznajo skupine mladih, ki prihajajo iz različnih držav in skupaj raziskujejo določeno temo (na primer zdravo življenje, mediji, narava, trajnostni razvoj, stereotipi itd.).

Mladi na ta način lahko razvijajo svoje znanje in kompetence, spoznavajo vrstnike in njihove življenjske stile, z njimi sklepajo nova prijateljstva in ob tem krepijo solidarnost in demokratičnost. Hkrati z uporabo tujega jezika utrjujejo njegovo znanje, se učijo različnih socialnih veščin, aktivnega sodelovanja, umetniškega izražanja in še mnogo drugega.
Vse skupaj poteka v neformalnem vzdušju, izven šolskih zidov.

"Mladinska izmenjava mi je resnično odprla oči. Spoznala sem veliko čudovitih ljudi, spoznala veliko novih kultur in res je bila nepozabna izkušnja. Dala mi je veliko motivacije in novih idej. Definitivno bi se še enkrat odločila za to izmenjavo, ne bi mi bilo treba dvakrat reči." (Urška, 16)

2) Evropska prostovoljska služba (EVS)

Evropska prostovoljska služba je namenjena mladim, starim od 17 do 30 let, ki želijo za daljši čas oditi v tujino in pomagati neki organizaciji in lokalni skupnosti kot prostovoljci. Projekti trajajo najmanj 2 tedna in največ 1 leto. Mladi prostovoljci na ta način razvijajo svoje kompetence, se učijo, hkrati pa pridobivajo tudi delovne izkušnje in pomagajo družbi.
Prostovoljski projekti v tujini se osredotočajo na različne tematike, kot je varovanje okolja, delo z otroki in mladostniki, delo z migranti, področje športa, zdravja, organizacije dogodkov za mlade in še mnoge druge.
Zavod Nefiks mladim omogoča, da odidejo v tujino na EVS projekt in gosti prostovoljce iz tujine v svoji organizaciji.

"Celotna izkušnja mi bo za vedno ostala v najlepšem spominu! Ne le, da sem ugotovila, da mi je španski jezik zelo všeč in da razumem veliko bolje španščino kot sem sprva mislila, poleg vsega mi je prostovoljstvo v tujini dalo neverjetno veliko izkušenj za svoje bodoče delo, obenem pa sem spoznala toliko neverjetnih ljudi, ki jih bom zelo težko pozabila!" (Neža, 23)

Preberi, kaj so o EVS izkušnji zapisali: Marijan, Neža, Martina in Nataša.

Preveri, v katere organizacije lahko odideš na EVS in kateri prostovoljski projekti so trenutno aktualni.

3) Usposabljanja za mladinske voditelje
Mednarodna usposabljanja za mladinske voditelje so namenjena prostovoljcem, ki delajo z mladimi pa tudi mladinskim delavcem, ki želijo nadgraditi svoje znanje. Med aktivnostmi najdemo treninge, seminarje, dogodke mreženja, študijske obiske, in ˝job-shadowing˝, ki navadno potekajo 1 teden, lahko pa potekajo tudi več časa. Starostnih omejitev v tovrstnih aktivnostih ni, navadno pa so namenjene starejšim od 18 let.

Tematike usposabljanj za mladinske voditelje so povezane z delom s skupinami, razvijanjem mehkih veščin, mladinskimi politikami in drugimi vsebinami na področju mladinskega dela.

"Počasi sestavljam skupaj vse, česar sem se naučila, in sestavljam sebe z védenjem, da sem morda malo drugačna od tega, kot se poznam, a gotovo drugačna od tiste, kot sem bila pred odhodom." (Ksenija, 24)

Preberi še utrinek s treninga za mladinske voditelje v Franciji.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00