fbpx
No hate speech – Stay Human 2nd edition

| Mednarodni projekti

Sovražni govor je besedna zveza, na katero lahko predvsem v medijih naletimo večkrat, kot smo bili mogoče vajeni v preteklosti. Kaj sploh je sovražni govor, kako je povezan s človekovimi pravicami, kaj lahko naredimo, da ga preprečimo, omilimo? Pet mladih iz Slovenije in trideset z Irske, Litve, Španije, Nizozemske in Italije se je odločilo temo bolj podrobno raziskati in poiskati odgovore na zgornja vprašanja. To jim je omogočila mednarodna mladinska izmenjava, ki je potekala  v sklopu Erasmus+ programa v Litvi, pri kateri je kot partnerska organizacija sodeloval tudi Zavod Nefiks.

No heat speech 2

Skozi različne interaktivne aktivnosti smo raziskovali lastne predsodke in stereotipne predstave in razmišljali, kje sami v vsakdanjih situacijah postavljamo meje med »pravico do svobodnega izražanja mnenja« in »sovražnim govorom« na drugi strani. Neformalen, sproščen okvir v katerem so aktivnosti potekale, nam je omogočil deljenje mnenj in dobrih praks soočanja z diskriminatornim izražanjem, ki se v sodelujočih državah med seboj razlikujejo, bodisi zaradi zgodovinskih, političnih, kulturnih, bodisi ostalih dejavnikov. S sodelovalnim in skupinskim delom udeležencev, ki prihajajo z nadvse različnih ozadij, je v sklopu izmenjave nastalo kar nekaj zametkov iniciativ, ki krepijo solidarnost ali če obrnemo drugače, ponujajo alternativo sovražnemu govoru.

No heat speech 3
Mladinska izmenjava in neformalno učenje, sta se tako izkazala ne le kot enkraten dogodek, ki za nekaj dni združita mlade iz različnih evropskih držav, temveč tudi kot priložnost, ki ponuja prostor za nadaljnje udejstvovanje, osebno in navsezadnje tudi profesionalno rast. Vsak posameznik pa na tovrstnih projektih pridobi, toliko kot sam želi.

Iniciative, ki so bile zasnovane v sklopu izmenjave:
- Who is your neighbour?
- Make love speech
- Love trolls

No heat speech 1

Pripravila Viktorija Kos

Pasica vsi mednarodni


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00