fbpx
IT Launch Box - priložnost za mentoriranje prihodnje generacije IT strokovnjakov

| IT Launch Box

V okviru Erasmus+ projekta IT Launch Box iščemo uspešne IT praktike za spletno mentoriranje mladih (študentov, iskalcev zaposlitve), ki si želijo razviti kariero v IT-sektorju.


IT launchBox priloznost za mentorje logotip
Na kratko o projektu:
Glavni cilj projekta je razvoj IT in podjetniških kompetenc ter povečanje zaposljivosti mladih udeležencev. Projekt se izvaja v sodelovanju organizacij iz sedmih držav (Romunije, Grčije, Makedonije, Poljske, Španije, Portugalske in Slovenije).

Že od julija udeleženci v prvem delu projekta preko spletnega BootCampa razvijajo svoje kompetence programiranja in podjetništva preko sledečih modulov: algoritmi, HTML5 in CSS3, JavaScript ter podjetništvo (s poudarkom na mehkih veščinah). Udeleženci po koncu Bootcampa ne bodo eksperti za omenjene teme, a bodo imeli o njih vsaj osnovno znanje. Ambicioznejše udeležence želimo zato spodbuditi k nadaljnjemu razvoju svojih kompetenc, kar je eden od ključnih ciljev drugega dela projekta, v katerem bodo najbolj zagnani udeleženci pod vodstvom mentorjev razmišljali o svojih možnostih za zaposlitev in nadaljnjem kariernem razvoju v IT-sektorju. Drugi del projekta bo predvidoma potekal med decembrom 2017 in aprilom 2018.


Zakaj je projekt sploh potreben?

Projekt usposablja mlade za delo v IT-sektorju, ki se sooča z vedno večjim kadrovskim primanjkljajem. Mladim se tako izboljšujejo zaposlitvene možnosti, IT podjetja pa pridobivajo želeni kader.


Kako bo potekal mentorski proces?
 
Celoten projekt poteka v obliki e-izobraževanja preko spletne platforme IT Launch Box. Tam bodo mentorji ustvarili svoj račun in vnesli osnovne podatke o sebi v svoj profil (ime, Skype ID, izkušnje, ključne kompetence, področje dela, znanje tujih jezikov, ipd.). Podobno bodo svoj profil izpolnili tudi mentoriranci. Spletna platforma bo nato na podlagi profilov generirala stopnjo ujemanja med mentorji in mentorirancem ter slednjemu predlagala tri mentorje, s katerimi ima največje ujemanje. Mentoriranec nato na spletni platformi kontaktira željenega mentorja in ga prosi za mentorstvo. Mentorji lahko prošnjo zavrnejo, mentoriranec pa nato išče drugega mentorja.  

Mentoriranje lahko poteka v slovenščini, lahko pa tudi v kakšnem drugem jeziku. Če v svojem profilu mentor označi znanje določenih tujih jezikov, je na platformi predlagan tudi mentorirancem iz drugih držav, ki govorijo isti tuji jezik. Sama interakcija med mentorjem in mentorirancem bo potekala preko pisnega klepeta na spletni platformi ali avdio/video pogovora na Skypu. Na platformi bo koledar, v katerega mentor ali mentoriranec vnese predlog termina za sestanek, drugi pa nato ta termin sprejme ali zavrne. Ob tem lahko del komunikacije poteka asinhrono. Pogovor je lahko prepuščen zanimanjem in vprašanjem mentoriranca ali pa mentorjevim poudarkom in priporočilom.


Koliko časa naj bi mentor namenil projektu?
 
Odvisno od razpoložljivosti mentorja in potreb mentoriranca ter števila mentoriranih oseb.

V celotnem obdobju mentoriranja (znotraj petih mesecev) je zaželjeno, da mentor z enim mentorirancem v klepetu na platformi ali na Skypu preživi vsaj šest ur. V koliko terminih in kdaj to poteka, pa je povsem prepuščeno dogovoru mentorjev z mentoriranci. Če se mentor odloči vzpostaviti dva mentorska odnosa, se njegovo minimalno število preživetih ur na platformi premakne na 12, pri treh mentorskih odnosih pa na 18.


Kaj mentorji pridobijo s sodelovanjem v projektu?
•    Potrdilo o mentoriranju,
•    priložnost pomagati mladim pri razvoju kariere v IT-sektorju,
•    kompetenco ustrezne komunikacije v mentorskem odnosu,
•    objavo njihovega imena in organizacije (po želji s kratkim opisom) v članku o mentorski platformi na tej spletni strani,
•    zbirko kontaktov mentorjev iz vseh držav za spletno mreženje.
Od vseh mentorjev, ki bodo sodelovali v projektu in ki to želijo, bomo preko platforme pridobili kontaktne podatke, ki bodo objavljeni v knjižici in dostopni le mentorjem v IT Launch Box projektu.

IT launchBox priloznost za mentorje                                        
Če se vam v zvezi s projektom ali morebitnim sodelovanjem porajajo kakršnakoli vprašanja ali pomisleki, nam to prosim sporočite na spodnji e-naslov in z veseljem vam bomo odgovorili.
Če pa ste se odločili, da ste pripravljeni s svojimi dragocenimi izkušnjami pomagati mladim, nam to sporočite in vam bomo posredovali nadaljnje korake.
Spodnji e-naslov lahko kontaktirate tudi posamezniki, ki si želite najti mentorja na IT področju in niste udeleženi v IT Launch Box BootCampu, a imate že razvite osnovne veščine programiranja.
Kontaktni e-naslov: tadej.kosmerl@nefiks.si

IT launchBox pasica


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00