fbpx
Ekstremizem in radikalizem

| Mednarodni projekti

Na skrajnem jugu Francije je med 26. 11. 2017 in 2. 12. 2017 v mestu Toulouse potekal mednarodni trening »Exit extremism and bring youth potential to counter extremism«, ki je potekal v okviru programa Erasmus+. Treninga sem se udeležila, ker se mi je tema zdela zelo zanimiva in pritegnilo me je potovanje v tujo državo.

Pričakovala sem novo doživetje, novo znanje, nove izkušnje. Dobila pa sem mnogo več. Zelo veliko sem se naučila o sami temi treninga, spoznala sem udeležence iz drugih držav ter z njimi navezala stik, a najbolj mi je ostal v spominu način življenja v Franciji in njihova kultura. Prvič sem potovala z letalom in prvič sem se udeležila mednarodnega treninga zato mi je to še toliko bolj ostalo v spominu in izkušnja je bila resnično neverjetna.
Toulouse 1Glavna tema treninga sta bila ekstremizem in radikalizem. Učili pa smo se tudi o diskriminaciji, laicité (ločitev cerkve od države), družbenih medijih ter pedagogiki Betzavta. V Franciji sta ekstremizem in radikalizem skupaj z diskriminacijo velik problem. S tem problemom se zelo veliko ukvarjajo tudi preventivno. Pedagogika Betzavta pomeni skupaj, razvila pa se je leta 1980 v Izraelu. Uporabljajo jo predvsem v  zaporu za ljudi, ki so izvršili kakšno radikalno dejanje. Namen pedagogike Betzavta je z različnimi metodami raziskovati identiteto posameznika.

Toulouse 2
Toulouse 3
Na treningu smo bili udeleženci iz Slovenije, Hrvaške, Francije, Španije, Luksemburga, Belgije in Nemčije. Vsak dan smo začeli z aktivnostjo, da bi se med seboj spoznavali in dan začeli sproščeno. Skozi cel teden smo predstavljali države iz katerih prihajamo in se drug od drugega naučili nekaj tujih besed. Delo je večinoma potekalo v obliki predavanj, a smo imeli tudi praktične delavnice in delo v skupinah.
Toulouse 4
Z udeleženci smo se že od prvega dne razumeli in zelo radi skupaj preživljali tudi prosti čas. O francozih sem se naučila, da so zelo prijetni ljudje, ki radi priskočijo na pomoč. So tudi precej zabavni. Angleščina pri sporazumevanju ni bila velik problem. Najbolj pa mi bodo v spominu ostali Španci. Ti so bili vir zabave. Ob njih nikoli ni bilo dolgčas, saj ni bilo trenutka, ko se ne bi smejali ali počeli zabavnih stvari.

Izkušnjo bi brez dvoma še enkrat ponovila.

Pripravila in fotografirala: Katja Krivograd


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00