Nefiks
Torek, 19 Marec 2019

Strast + trdo delo = zaposlitev?

Samostojno podjetništvo je med mladimi vse bolj priljubljeno, a še vedno se v glavah bodočih s. p.-jevcev poraja marsikatero vprašanje, dvom, tudi strah. Med fenomeni, ki so v zadnjem letu zajeli Slovenijo, je zagotovo tudi vloganje. Profili slovenskih Youtube blogarjev nastajajo kot gobe po dežju.
O tem, kako se lotiti podjetništva ali svojega vloga oziroma kar obojega hkrati, so se decembra 2017 tik pred prazniki ljubljanske Kolegice pogovarjale z mladima in simpatičnima Primorkama, ki na Youtube ustvarjata vsaka na svojem kanalu. V dvournem druženju sta z mladimi iskalkami zaposlitve marsikateri karierni in tudi življenjski nasvet delili Eva Kljun, ki je aktivna pod imenom MarijaZmosta, in Anja Susič, ki jo najdete, če v brskalnik vtipkate AnjaSuska.

Sledilci cenijo pristnost

DSC 9833Dekleti svoje delo promovirata preko družabnih omrežij in z vloganjem. Posnetke za YouTube montirata sami ter pravita, da je zelo pomembno, da vztrajaš pri gradnji skupnosti. Menita, da sledilci cenijo pristnost − pomembno je, da veš, kdo je tvoja ciljna skupina in kaj ji želiš sporočiti. S tem ko sam osebno rasteš, pa se spreminja tudi vsebina tvojega kanala.

Mentor ti da inspiracijo in pogum

Kot svoje mentorje vidita prijatelje, ki so tudi podjetniki. Eva uspešne podjetnike spremlja tudi preko spleta, Anji pa se zdi pomembno, da poiščeš nekoga, ki ve več od tebe, se od njega čim več naučiš in s tem preideš na višji nivo delovanja. Mentorja vidita kot osebo, ki ti da inspiracijo in pogum.

Na poti do uspeha pa ...

DSC 9836Eva in Anja precej sodelujeta in skupaj ustvarjata pozitivno energijo za delo, se spodbujata, ko je težko, in veselita ena z drugo, ko ena izmed njiju uspe. Velik pomen za razvoj karierne poti podjetnika pripisujeta dodatnemu izobraževanju preko spleta, branju knjig, udeležbi na predavanjih, povezujeta se tudi z drugimi mladimi podjetniki, s katerimi skupaj ustvarjajo delavnice, si izmenjujejo izkušnje, prevzemajo pa vzorce drug drugega in ne idej.

Na začetku samostojne poti sta bili brez financ, vendar pravita, da če zaupaš vase in svoje zmogljivosti, ti brez dvoma uspe. Svetujeta, da si podjetnik ali podjetnica ustvari določeno rutino, določi uro, do kdaj dela, potem pa naj bo čas za počitek, za odklop. Čar podjetništva je ravno v tem, da delaš to, kar te najbolj veseli, a nase tudi ne smeš pozabiti!

Se strinjate?
Priključite se projektu KOLEGICE in same prispevajte svoj kamenček v mozaiku uspešnih žensk.

maja.devic@nefiks.si

Foto: osebni arhiv in Zavod Nefiks.

 

Kolegice financerjiDSC 9825