Nefiks
Ponedeljek, 19 Februar 2018

CHO - poklic prihodnosti ali že sedanjosti

Da za začetek razjasnimo kdo oz. kaj je CHO. Govorimo o kratici za angleško poimenovanje delovnega mesta Chief Happiness Officer. A zakaj ne uporabimo raje slovenskega poimenovanja? O tem v nadaljevanju...

Pixabay cho 2
Kadrovski sektor zaradi razmer na trgu dela postaja vse pomembnejša strateška funkcija v podjetjih. Povsod lahko beremo o boju za talente, pomenu razvoja potencialnih kadrov in zadržanju ključnih zaposlenih. Zavod Nefiks je v sodelovanju s strokovnjakom iz kadrovskega področja, Francijem Čečem, prepoznal potencial na trgu dela in oblikoval ter izvedel prvo slovensko usposabljanje za razvojno kadrovsko funkcijo CHO. 11 zavzetih mladih posameznikov iz vseh vetrov (tako profesionalno kot tudi geografsko) je bilo pod vodstvom odprtega, profesionalnega in izkušenega izvajalca Francija Čeča, med 3. in 22. januarjem 2018 del prvega slovenskega usposabljanje za delovno mesto CHOja.

CHO kolaz manjsiKaj smo počeli?
Izhodišče usposabljanja je bila nadgradnja trenutnega stanja na področju kadrovskega sektorja in sicer razvoj iz pretežno pravno-administrativne funkcije v bolj razvojno usmerjeno funkcijo. Vsebine usposabljanja so tako pokrivale vse od osnov (proces izbire in zaposlovanja kandidatov, pogodbe, pravilniki ipd.), preko obsežnejših (kadrovska strategija , absentizem, organizacija dogodkov) do razvojnih kadrovskih področij (zavzetost, razvojni razgovori, branding, upravljanje sprememb in idej ipd.).

Merimo, kar lahko upravljamo, pri čemer velja izpostaviti, da ni vse v številkah. - Jelica Lazarević Lajovic
Omenjeno je pomembno imeti v mislih tudi in predvsem pri delu CHOja. Učinki dela se sicer posredno izkazujejo v uspešnosti podjetja, vendar včasih težko določimo, kaj točno je k tej uspešnosti prispevalo in v kolikšni meri. Še toliko bolj, ko so učniki vidni z različnim, včasih težko predvidljivim, časovnim zamikom. Pa vendar, merjenje je v svetu gospodarstva eden izmed zelo pomembnih vidikov, predvsem v komunikacijski navezi CHO-CEO/CFO, zaradi česar smo področju merjenja namenili posebno pozornost.

Vodilo izvedbe celotnega usposabljanja je bilo delo skozi konkretne primere, goreče diskusije ob podpori teoretičnih izhodišč. Piko na i omenjenim vsebinam sta dodala dva organizirana obiska na terenu. Prvi obisk nas je vodil v odkrivanje podjetniškega duha v Zasavju - obiskali smo podjetniški inkubator Katapult ter podjetje Dewesoft . Obisk nas je napolnil z zanosom ter še dodatno dvignil pričakovanja za naš drugi terenski dan. Predzadnji dan usposabljanja smo se tako odpravili proti Škofji Loki, kjer nas je v podjetju Optiweb sprejela prva slovenska CHOjevka Urška Stanovnik. Imeti priložnost slišati in izvedeti iz prve roke, kaj so naloge delovnega mesta, kakšne so razvojne priložnosti in obenem izzivi, je dodatno utrdilo interes udeležencev po dodatnem razvoju na tem področju.

Korak naprej
Kot omenjeno, je bilo izvedeno usposabljanje prvi korak na poti k udejanjenju vsega potenciala, ki ga to delovno mesto ponuja. Izkazan interes udeležencev in trg dela vsekakor potrebujeta nadaljevanje začetega, za kar se bodo na Zavodu Nefiks vsekakor potrudili.
Tokratno usposabljanje je prehitro minilo in tako, kljub ognjeviti daljši razpravi, nismo uspeli najti pravega poimenovanja te pomembne kadrovske funkcije. Morda pa prav vi skozi diskusijo sooblikujete tisti pravi prevod na naslednjem usposabljanju za CHOje. Stay tuned. :)

CHO 2
Pripravila: Simona Painkret

Foto: Pixabay in arhiv udeležencev NZR.

***
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Banner NZR projektfinancirata