fbpx
Konstantin - fant, ki se preživlja z družbenimi mediji

| Pisma iz tujine

Objavljamo pogovor z ambicioznim mladim podjetnikom iz Avstrije: Konstantinom Pollanzom.
Sem Konstantin Pollanz, 24-letni študent iz Avstrije, trenutno na magistrskem študiju v Rotterdamu na Nizozemskem. Poleg študija sem ob strani ustanovil svojo lastno agencijo za socialne medije, ki me preživlja med študijem in potovanji. Iskreno rečeno sem bil presenečen, kako hitro in enostavno je bilo ustanoviti lastno agencijo, ampak to vem samo zato, ker sem šel skozi to, predtem je bilo strašljivo ... ampak prav tako je tudi prva ljubezen in vse druge nove stvari.

konstantinKatera spretnost ali talent te dela edinstvenega?
Težko je reči, kaj me dela edinstvenega, vendar mislim, da razmišljanje zunaj škatle tukaj dobro ustreza kot odgovor. Omogočilo mi je, da sem si vzel prosto leto, medtem ko sem delal zelo malo, da sem se preživljal med letom študija v Šanghaju in potovanja po Aziji. Poleg tega mi omogoča, da izkoriščam svoje sposobnosti v družabnih medijih in jih spremenim v stranski posel. Nisem bil vedno takšen, ampak danes bi rekel, da izstopam zaradi tega načina razmišljanja.

Kdaj si začel razvijati svoj talent?
Ne vem točno kdaj, vendar sem razvil to način mišljenja pred približno 3-mi ali 4-mi leti, za kar ima velike zasluge tudi študentska organizacija AIESEC. Poleg tega sem se ponovno povezal s starimi prijatelji, ki so delili moje cilje. Torej nisem bil nikoli sam na svoji poti.

Kje se vidiš v 5-ih letih?
5 let je dolgo časa in na splošno ne želim načrtovati tako daleč vnaprej, ker je večina prihodnosti precej nepredvidljiva. Toda v približno petih letih želim delati v svojem poslu in zaslužiti denar, ki ljudem pomaga na trajnostni način. Če bom poleg tega v tem časovnem okvirju našel tudi svoje sanje, bi to bilo res izjemno.

Kdo ali kaj je tvoj največji navdih?
Eden od mojih največjih navdihov je moj sonarodnjak Arnold Schwarzenegger, ker se je osredotočil na uspeh na številnih različnih področjih, od bodybuilderja je napredoval do najbolj plačanega hollywoodskega igralca in enega  izmed politično najbolj vplivnih ljudi v Ameriki. Nisem navdušen nad vsem, kar je storil, ampak da je bil lahko uspešen na številnih različnih področjih, saj tudi sam v svojem življenju zelo cenim raznolikost.

konstantin2

Kaj si želiš doseči?
Za zdaj želim pomagati ljudem in postati finančno neodvisen, da bi odpravil pritisk zaradi uspeha, ki sem ga imel že odkar sem bil otrok. V poznejših letih svojega življenja želim vrniti to, kar imam trenutno, in biti dober zgled za svoje otroke.

Verjameš, da lahko prineseš spremembo v ta svet?
Ja, seveda, še posebej v zvezi s tem, da bi bil svet bolj trajnosten in zdrav.

Kateri so 3 tvoji najpomembnejši cilji v življenju?
1: srečna družina in dobri prijatelji okrog mene;
2: videti svet;
3: biti sposoben samostojno živeti, še posebej profesionalno.

konstantin3

Kaj ceniš?
Cenim prijateljstvo, spoštovanje, vzajemnost, uspeh, neodvisnost, zabavo in dostojanstvo.

Kako najdeš voljo za nadaljevanje po neuspehu? Si bil kdaj v takšnem položaju?
Seveda sem bil kdaj prej že neuspešen, in glede na to, koliko me je uspeh v tej stvari zanimal, sem se v njej poskušal znova in znova. Toda v mnogih primerih sem delno tudi izgubil zanimanje za temo, s katero sem si želel uspeti. Moram priznati, da sem se redko osredotočil le na 1 cilj, zato sem se, kadar v čem nisem uspel, vedno lahko zamotil in odvrnil svoj pritisk na samega nase, da uspem na tem določenem področju. Menim, da mi je to pomagalo, da sem se umiril in se ponovno osredotočiti na ponovno doseganje prvotnega cilja.


V Sloveniji delam za neprofitno organizacijo Zavod Nefiks, kjer mladim pomagamo oceniti in izkoristiti znanje, ki ga pridobijo prek neformalnega izobraževanja, kar jim pomaga pri iskanju zaposlitve. Imate kaj podobnega v vaši državi?
Ne poznam takšne organizacije v Avstriji, vendar mislim, da imamo tudi mi kakšno. Ampak zelo cenim, kaj delate s to organizacijo, saj tudi sam vsekakor verjamem, da lahko spremenjena miselnost človeku popolnoma spremeni življenje. Kar nadaljujte!

Povej mi zabavno zgodbo/anekdoto o sebi.
Ko sem bil v Vietnamu, je naključni voznik motornega kolesa ukradel moj telefon, in medtem ko sem se še vedno počutil precej slabo zaradi tega, sem še vedno moral na policijsko postajo in prijaviti krajo. Ne le, da je bil moj vietnamski prevajalec na policijski postaji bolj napet kakor jaz,  precej zabavno je bilo tudi doživeti, kako je policist pred mano igral, da mi ne more pravočasno predložiti poročila, potem ko pa je prosil za nekaj denarja (in ga po določenem času tudi dobil od mene) je bilo celotne igre konec. Imeli smo res sproščen klepet, poleg tega pa mi je celo dovolil, da sem v poročilo napisal, karkoli sem hotel. To mi je omogočilo povračilo celotnega zneska iz zavarovanja in zabavno zgodbo za zmeraj.

Hvala ti za odgovore. Želim ti veliko uspeha pri vseh tvojih prihodnjih prizadevanjih ?!

***
Razgovor je potekal v sodelovanju z Zavodom Nefiks - Inštitutom za promocijo in beleženje neformalno pridobljenega znanja. Vse intervjuje iz rublike Mladi in kompetentni lahko v izvirniku (angleščini) preberete na osebni strani avtorice  http://amadeakovic.com/.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00