fbpx
Mednarodne priložnosti, ki se jih splača poznati

| Nefiks zaposlitvene rešitve

V četrtek, 22. februarja 2018, sta udeležencem projekta NZR Nefiksova Meta in španski Eduardo pripravila predstavitev o različnih možnostih mednarodnih izmenjav znotraj Evropske unije.

NZR mednarodne priloznosti ki se jih 1

Meta – Nefiksova koordinatorka mednarodnih projektov nam je predstavila nekaj možnosti prostovoljnih izmenjav po Evropski uniji, za katere ne potrebujemo študentskega statusa.

Najprej nam je predstavila projekt Erasmus +. Včasih imenovani zgolj Erasmus, je sedaj dobil še +, saj se lahko na njegove projekte oz. izmenjave lahko prijavimo tudi odrasli ljudje, ki smo že brez študentskega statusa.

Znotraj projekta Erasmus+ je možnost prijave na mladinske izmenjave, ki so namenjene starejšim od 13. in mlajšim od 30. let. Dotične izmenjave so po navadi dolge teden ali dva. V okviru »Mladinske izmenjave« so udeležencem kriti stroški nastanitve, prehrane, prevoza (tudi pot s primarne v gostujočo državo)).
Del projekta Erasmus+ je tudi »Evropska prostovoljna služba« – EVS, namenjena mladim od 17. do 30. leta starosti. Trajanje EVS-ove izmenjave variira od dveh tednov do dvanajstih mesecev. Obdobje dvanajstih mesecev lahko izkoristimo tudi v dveh delih (dveh različnih organizacijah/državah). EVS-ova izmenjava mora nujno potekati v tujini in ne pri organizaciji, nastanjeni v udeleženčevi državi. Evropska prostovoljna služba je trenutno pod prenovo oz. v procesu preureditve. V prihodnosti jo bomo lahko prepoznali pod imenom »European solidarity corps« − kako pa bo izgledala po prenovi, se še ne ve.

NZR mednarodne priloznosti ki se jih 3

Druge možnosti zaposlitve oz. pridobivanje izkušenj v tujini, poleg projekta Erasmus+, pa so še EURES, EU-institutions in EURAXESS.
EURES je Evropski portal za zaposlitveno mobilnost znotraj Evropske unije. Na njihovem portalu lahko poiščemo različne zaposlitvene možnosti znotraj Evropske unije – namenjen je mednarodni mobilnosti. Na portalu lahko poiščemo informacije o dotičnih zaposlitvah, prav tako pa nudijo svetovanje tako iskalcem zaposlitve kot tudi delodajalcem.
Vsi, ki želijo biti del institucij ali agencij Evropske unije, imajo možnost mednarodne mobilnosti preko projekta »EU-institutions«.
EURAXESS, mednarodna mobilnost znotraj EU, pa je namenjena mladim raziskovalcem.
Poleg že omenjenih mladinskih izmenjav nam je Meta podala še informacijo o trenutnih aktualnih mednarodnih mobilnostih, ki se bodo v juniju in juliju izvajale v Grčiji (na temo jezikov) in na Irskem ( na temo LGBT+).

NZR mednarodne priloznosti ki se jih 2Eduardo – Španec, ki je trenutno na desetmesečni EVS-ovi izmenjavi pri Nefiksu v Sloveniji
Najprej nam je Eduardo podal nekaj dejstev o EVS-u in različnih možnostih znotraj okvirjev Eramus+ projekta, nato pa se je osredotočil na svojo izmenjavo.
Najprej nam je predstavil, zakaj se je sam odločil za mednarodno mobilnost. Primarni razlog je bil izboljšanje znanja angleščine. Poleg jezika pa si je želel novih življenjskih izkušenj, znanj in življenja v tuji kulturi, razširitev svojega socialnega omrežja, iskanja novih ciljev in bogatejšega življenjepisa.
Slovenija mu je bila že po slikah sodeč zalo všeč, prav tako pa je bil prvi vtis pri komunikaciji z Zavodom Nefiks pozitiven in odločilen za prihod v našo državo.
Podal nam je tudi nekaj pozitivnih komentarjev, ki jih je imel takoj ob prihodu v Slovenijo. Pravi, da lepo skrbimo za čistost naše države, pohvalil je naš trud pri recikliranju, našo naravo, znanje angleščine pri Slovencih ipd.
Pri Nefiksu njegove obveznosti obsegajo promocijo Erasmus+, neformalnega izobraževanja, učenja tako angleškega kot tudi slovenskega jezika, pisanja člankov za Nefiksovo spletno stran ter organizacijo jezikovnega kluba v španskem jeziku.

Njuni predstavitvi sta bili izredno dobrodošli in koristni za vse zainteresirane v smeri pridobivanja izkušenj na mednarodni ravni, znotraj EU. Ponudila sta nam tudi pomoč in nam podala nekaj nasvetov, med drugimi, da naj se pred končno odločitvijo za gostujočo organizacijo o le-tej pozanimamo.

***

Zavod Nefiks izvaja projekt Nefiks zaposlitvene rešitve za mlade iskalce zaposlitve, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Banner NZR projektfinancirata


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00