fbpx
Kako do službe v državi članici EU?

| Nefiks zaposlitvene rešitve

Možnosti za delo ali izobraževanje v Evropski uniji je danes res veliko. Na Zavodu Nefiks je udeležence projekta NZR obiskala EURES svetovalka, gospa Mateja Grajzar, ki nam je podrobno predstavila zaposlitveni portal EURES, prav tako pa je z nami delila drugačne možnosti iskanja delovnih mest in praks v tujini.

Mreža EURES – jo že poznate?

euresOkrajšava EURES pomeni European Employment Services, ki je omrežje javnih služb za zaposlovanje in nacionalnih partnerjev iz 32 držav članic Evropske unije ter Švice. Ti zavodi ponujajo tako svetovanje in posredovanje pri zaposlitvah mladih od 18. do 35. leta v Evropi kot tudi informacije o delu in življenju v izbrani državi.

Ob prijavi za službo v tujini nas obravnavajo enakovredno z ostalimi iskalci zaposlitve

Gospa Mateja je poudarila, da je pri iskanju mednarodnih priložnosti zaželeno znanje jezika države, v kateri iščemo službo, upoštevati pa moramo tudi trg dela v tej državi, saj nas ob prijavi na delovno mesto obravnavajo enakovredno z ostalimi iskalci zaposlitve. Pametno je raziskati tudi, kateri kadri so zaželeni.

Ste vedeli, da EURES služba krije npr. stroške selitve v tujino ob zaposlitvi?

Razložila nam je tudi, da Zavod krije potne stroške do kraja razgovora, stroške selitve ob zaposlitvi, stroške priznavanja izobrazbe, stroške jezikovnega tečaja in finančno podporo za mlade s posebnimi potrebami.

Evropski karierni sejmi – naslednji že 1. marca

Predstavila nam je tudi EURES aktivno spletno platformo, kjer redno organizirajo karierne sejme. Najnovejši se bo zgodil 1. marca, kjer bodo delavce iskali delodajalci z zahodne Irske (https://www.europeanjobdays.eu/sl/taxonomy/term/17998). Pametno je, da si seznam del že vnaprej ogledate in pripravite CV-je.

Pobude Evropske unije za mlade iskalce zaposlitve

bonding 1985863 960 720Mateja nam je predstavila tudi druge možnosti pridobivanja izkušenj v tujini preko različnih pobud Evropske unije. Prva je opravljanje prostovoljnih del ali pridobitev zaposlitve, ki pripomorejo skupnosti in ljudem po vsej Evropi. Na dela s solidarnostno noto se lahko prijavite mladi od 18. do 30. leta, in sicer preko Evropske solidarnostne enote (European Solidarity Corps). Kot drugo zanimivo možnost delovanja in izobraževanja v tujini pa je predstavila Nacionalno shemo mobilnosti, ki jo prav tako izvaja EURES in bo aktualna do leta 2022. Namenjena je mladim od 18. do 35. leta, med njimi pa imajo prednost dolgotrajno brezposelni (od enega leta ali več). Shema je podobna našemu usposabljanju na delovnem mestu. Traja šest mesecev, v tem času pa potekajo priprave na mobilnost, pridobitev delovnih izkušenj pri delodajalcih v tujini in aktivnosti po vrnitvi v Slovenijo.

Možnosti za delo ali prostovoljstvo v tujini je res veliko, EURES pa je eden od kanalov, ki vam omogoča in olajšuje ta prehod v mednarodno delovno okolje, če se zanj odločite, tako da se njihovo delovanje splača poznati.

Bi rasi izvedeli še već? Oglejte si www.priloznost.eu ali pišite na elektronski naslov maja.devic@nefiks.si.

***
Zavod Nefiks izvaja projekt Nefiks zaposlitvene rešitve za mlade iskalce zaposlitve, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Banner NZR projektfinancirata

Vir fotografij: www.pixabay.com


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00