fbpx
"S smehom nad prekarno delo"

| S smehom nad prekarno delo

Na Zavodu Nefiks v sodelovanju z UKOM organiziramo projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije smo si namreč izbrali Stand - up.  Le tega vidimo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno. Izziv, kako presegati zgolj humor bomo uresničili z delavnicami, ki sledijo takoj za stand-up nastopom. V delavnici bodo tematike obravnavane strokovno in bodo odgovarjale na zagate s katerimi se srečujejo mladi na trgu dela, sodelovali pa bodo tudi mladi, ki so si sami ustvarili dostojne oblike dela.

S smehom nad prekarno delo grafika

Razlog zakaj smo se spopadli z to tematiko leži v dejstvu, da je v Sloveniji je že več kot 41 % delavcev zaposlenih v atipičnih zaposlitvah, prve zaposlitve mladih pa so atipične v 76,5 % primerov, kar je največji delež znotraj Evropske unije (Eurostat, Ajpes in SURS). Oblike prekarnega dela so različne, skupna značilnost vseh je negotovo, kratkotrajno ali občasno delo za nizek dohodek, ki delavcem ne zagotavlja dostojnega preživetja in jih postavlja v vse bolj podrejen položaj. Prekarizacija prinaša negativne posledice, saj delavci nimajo zagotovljene minimalne delovnopravne, ekonomske in socialne varnosti. Obseg prekarnega dela v Sloveniji je največji med mladimi, prekarnosti pa so še zlasti izpostavljeni mladi brez izkušenj, ki prvič vstopajo na trg dela, slabše izobraženi in mlade ženske.

K sodelovanju pri projektu vabimo tudi širšo javnost. Če mislite, da ste v prekarni obliki zaposlitve, ne vidite izhoda iz težke situacija in potrebujete pravni nasvet, pišite na naslov nina.skalic@nefiks.si. Pomagali vam bomo po najboljših močeh z odgovori naših strokovnjakov. Odgovore na vaša vprašanja bomo sproti objavljali na spletni strani talentiran.si.

Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o problematiki prekarnega dela.«


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00