fbpx
Pravni nasveti za prekarce

| S smehom nad prekarno delo

V Zavodu Nefiks smo se odločili da odgovorimo na nekatera pravna vprašanja prekarnih delavcev. Imena bodo ostala anonimna, zgodbe pa bodo pomagale mladim, ki so se znašli v podobni situaciji.
Če poznate koga, ki bi bil z nami pripravljen deliti svojo izkušnjo s prekarnim delom in pomagati mladim, ki so se znašli v podobni situaciji, ga prosim usmerite naj piše na nina.skalic@nefiks.si.

Pravni nasveti za prekarce 1
Miran pravi:

Delam za privatnika že kakšne pol leta preko sp. Vendar za polni delavni čas. Načeloma delam za minimalca. Meni in mojim sodelavcem ne izplačuje redno plač, pa tudi ne v celoti. Pravi, da izplača toliko kot ima. Zadnje čase plačuje vsakič manj. Zanima kakšne so moje pravne možnosti, da izvlečem iz njega moj težko prigaran denar?
Če obstojijo elementi delovnega razmerja (dlje časa trajajoče delo, podrejenost delavca od delodajalca, izvajanje del in nalog se nanašajo na točno določeno osebo, delavec je vključen v točno določen proces, delavec uporablja opremo delodajalca, itd.) lahko zahtevate, da vam naročnik oz. v tem primeru delodajalec izroči pogodbo o zaposlitvi. Tretji odst. 17. čl. ZDR-1 določa, da lahko delavec od delodajalca v času delovnega razmerja od njega zahteva, da mu izroči pogodbo o zaposlitvi. Pripada mu tudi pravica do sodnega varstva. Če delavec meni, da delodajalec ne izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja oz. krši kakšno njegovo pravico ima pravico, da pisno zahteva, da delodajalec kršitev odpravi oz. svoje obveznosti izpolni. Če delodajalec v roku 8 dni od prejema zahtevka ne izpolni svojih obveznosti, lahko delavec v roku 30 dni od poteka roka za izpolnitev obveznosti zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem. Ne glede na 30 dnevni rok lahko delavec denarne terjatve iz delovnega razmerja uveljavlja neposredno pred delovnim sodiščem. Terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v roku petih let. Tretji odst. 135. čl. ZDR-1 daje pismenemu obračunu plače lastnost verodostojne listine, na podlagi katere lahko delavec predlaga sodno varstvo. To pomeni, da lahko delojemalec predlaga izvršbo na podlagi verodostojne listine.    

Avtor članka: Adriana Lorenzutti
***
Pasica s smehom nad prekarno delo

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00