fbpx
Arcos de Valdeves, tam kjer je nastala Portugalska

| Mednarodni projekti

V začetku aprila smo se v imenu Zavoda Nefiks odpravili na deset dnevno mladinsko izmenjavo Europe take action, na Portugalsko. Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah in v času kosila prispeli na cilj, v zgodovinski kraj, ki leži na skrajnem severu države, v neposredni bližini Španije, Arcos de Valdeves. Ob prihodu nas je pričakal topel sprejem vodij projekta in članov Portugalske ekipe.
Arcos de valdeves 1Udeleženci smo prihajali iz petih držav, Portugalske, Slovenije, Litve, Italije in Belgije, ekipa vsake države pa je bila sestavljena iz vodje in štirih dijakov. Za mnoge od nas je bila to prva tovrstna izkušnja, zaradi česar je bilo doživetje še bolj vznemirljivo. 
Arcos de valdeves 4Bivali smo v veliki vili, obdani z naravo in kakšnih 10 minut vožnje od centra. Prvi dnevi so minili v medsebojnem spoznavanju, igranju iger in določanju skupnih pravil. Vzdušje med nami je bilo vse od začetka pa do konca prijetno, pozitivno in sproščeno, vsi sodelujoči pa so bili zelo odprti in solidarni drug do drugega.
Nekaj manjših težav so predstavljale jezikovne ovire, ki pa smo jih skupaj uspešno premagali ter postali tudi veliko bolj suvereni pri uporabi angleškega jezika. Naučili smo se nekaj osnovnih izrazov v jezikih sodelujočih držav in se spoznali z nekaterimi nam tujimi običaji. V hiši je ves čas vladalo prijetno, spodbudno in sproščeno vzdušje, v katerem je vsak izmed nas lahko našel svoje mesto ter se razvijal kot posameznik in kot del skupine.
Arcos de valdeves 2Veliko smo se pogovarjali o nas samih in o zadevah, za katere menimo, da bi se moralo znotraj Evrope več govoriti. V ta namen smo posneli tudi pet kratkih videov, v katerih smo izpostavili pet za nas trenutno najbolj perečih tem znotraj Evrope. Naše izdelke smo na koncu predstavili v bližnjem kinu, kjer si jih je ogledalo več kot 150 dijakov tamkajšnje srednje šole. Po odzivih in komentarjih sodeč, so bili z našim delom več kot zadovoljni in mi prav tako. Ekipa vsake države se je imela priložnost preizkusiti tudi v kuharskih veščinah, saj je morala vsaka država skuhati večerjo za celotno zasedbo, kar je bil res svojevrsten in poučen izziv. Veliko je bilo sproščenega druženje, medsebojnega sodelovanja, dela v skupinah in kreativnega razmišljanja, skozi celotno izmenjavo pa se je vsak udeleženec predvsem naučil veliko o samem sebi.
Arcos de valdeves 3Portugalsko smo zapustili težkih src, ob slovesu je na plano prišla tudi kakšna solza. V tolažbo pa so nam ostali lepi spomini, neprecenljive izkušnje in doživetja ter kontakti vseh, ki so se v teh kratkih a sladkih desetih dneh globoko dotaknili naših src.

Peter: Izmenjava je definitivno presegla vsa moja pričakovanja, kar se tiče pestrega in dobro razporejenega programa, do odlične hrane in odmorov s piškoti in raznovrstnih aktivnosti v medkulturnih skupinah. Organizatirji so nas spodbujali, da smo se veliko družili med sabo in nam za to dali veliko priložnosti med prostim časom in aktivnostmi. Spoznal sem veliko novih ljudi in njihovo drugačno kulturno in upam, da je vsak lahko tako sreče, da se enkrat lahko udeleži tako vrstne izmenjave.
Eva Marija: Okej, meni je bilo zelo všeč, prej nisem vedela, kaj naj pričakujem, nikogar nisem poznala itd., me je pa vse zelo pozitivni presenetilo.  Na izmenjavi mi je bila zelo všeč odprtost in sproščenost gostiteljev in ostalih udeležencev, velik plus mi je bil, da smo imeli veliko prostega časa, da smo se lahko veliko z vsemi pogovarjali, pa program mi je bil všeč, tko, ulagano, pa zanimiv je bil, neformalno učenje pa kako smo kulture spoznaval, pa mesto... Res kul! Jaz bi šla še na kako izmenjavo @Katja, kdaj se je spet možno kam prijaviti?   
Timotej: Bolj kot dejavnosti mi je bilo všeč druženje z ostalimi. Glede kolicine prostega casa pa je bilo res vseeno koliko ga je bilo saj smo počeli iste stvari kot med rednim delom - se družili in igrali različne igre.
Sarah Ines: Zame je bil to najboljši dogodek po dolgem času. Všeč mi je bilo veselo, sproščeno vzdušje, sodelujoči so bili kul, zelo prijazni, odprti. Dosti zanimivih stvari se je dogajalo; celoten koncept je bil odlično sestavljen - dosti stvari sem odnesla od tam (mentalno in materialno)...

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00