fbpx
Naročiš avtobus, se odločiš, kam bi rad šel, in že iščeš novo službo!

| Nefiks zaposlitvene rešitve

Teden kariernih busov je eden od sklepnih dogodkov uspešnega dvoletnega projekta Nefiks zaposlitvene rešitve, ki deluje pod okriljem Zavoda Nefiks. Od 18. do 22. junija je avtobus z mladimi iskalci prve zaposlitve obiskal 5 slovenskih regij in nas pripeljal naravnost do delodajalcev ter odločevalcev v regiji: služba namreč ne poišče nikogar, stvari je treba vzeti v svoje roke.

ANA KOVAC Nefiks GORENJSKA 004Zamisel zveni povsem preprosta, kajne? Naročiš avtobus, se odločiš, kam bi rad šel, in že iščeš novo službo! Organizacijska ekipa Tedna kariernih busov, sedmerica udeležencev skupine Nefiks zaposlitvene rešitve, se je v treh tednih spoznala z dejstvom, da je organizacija vse prej kot brezskrben posel. Z mentorico Uršo Žorž, izkušeno organizatorko, so Ana, Nina, Petra, Simon, Tina in Vesna od zasnove do izvedbe spoznali vse majhne in večje naloge, ki vodijo k dobro izvedenemu dogodku.
Strokovno vodstvo je namreč najboljša bližnjica do konkretnih izkušenj. Tina pravi, da je mentorica Urša v skupini nenehno iskala njihove adute, da so lahko od izkušnje kar največ odnesli: “Pokazala nam je, kako se pripraviti na najboljše, hkrati pa pričakovati, da bo šlo kaj narobe in biti v takih primerih prilagodljiv, kar je po mojem mnenju zelo dobra popotnica tako za profesionalno kot za zasebno življenje.” Tudi Ani je delavnica po njenih besedah prinesla ogromno novih znanj in jo spodbudila k izstopu iz cone udobja, hkrati pa je razširila svojo mrežo poznanstev: “Na delavnicah sem spoznala super skupino izredno marljivih deklet, s katerimi smo tri tedne res trdo delale in vse posvetile uspešni izpeljavi zastavljenega dogodka; mentorica Urša, resnično topla in srčna oseba ter izjemna mentorica, pa nam je tudi v trenutkih kolektivne zmedenosti in padca motivacije znala dvigniti moralo in nas ponovno navdati z energijo.”
NOEMI KRESE Nefiks STAJERSKA 023
Posebna znanja udeležencev so pomenila, da je vsak v projektu zasedel svojo specifično nalogo: od piarovca do grafičnega oblikovalca. Petra, na primer, je tako ustvarila likovno podobo tedenskega dogodka. “Prijavila sem se, ker želim delati kot organizatorka,” je povedala Nina. “Ugotovila sem, da je to res nekaj kar si želim delati in da sem dobra v tem. Super se mi zdi, da smo dejansko izvedli dogodke, ki smo jih morali organizirati in da ni bilo samo teorije in simulacije. Postala sem tudi bolj samozavestna, saj sem morala javno nastopati, pri čemer sem imela do zdaj velike težave.”
Prvi fazi organizacije je nato sledila izvedba: karierni busi so nas tako odpeljali na Štajersko, Gorenjsko, Dolenjsko, Primorsko in v Ljubljano. V vsaki regiji smo obiskali dva ali več delodajalcev, z njimi izvedli krajše delavnice, nato pa se oglasili še pri odločevalcih v regiji ter se pogovorili o zaposlovanju mladih v regiji. Organizacijski ekipi smo se pridružili še vsi tisti, ki so nas zanimale zaposlitvene možnosti v različnih večjih podjetjih po celi državi.
NOEMI KRESE Nefiks STAJERSKA 066
Malokrat se zgodi, da imaš v tako kratkem času dostop do direktorjev in drugih vodilnih kadrov v podjetij – tistih v podjetju, ki odločajo o tvoji usodi na zaposlitvenem razgovoru. Dobro je bilo spoznati, da so vsi res le ljudje, ki razumejo stisko živčnih kandidatov na drugi strani mize in nam želijo, da se čimbolje odrežemo. Najpogostejši nasveti, ki so nam jih zaupali, so:
-    CV naj bo iskren.
-    Svoje kompetence predstavi argumentirano in z razmislekom o situaciji, v katerih si jih pridobil.
-    Dobro se pozanimaj o podjetju. Preberi si članke v medijih, spoznaj vodilne kadre, preglej, v kaj verjamejo in kakšne ljudi iščejo.
-    Priznaj svoje pomanjkljivosti in samozavestno poudari prednosti: učljiv in prilagodljiv kader je najboljša naložba za prihodnost.
-    Naj te ne zanima le plača! izpogajaj si raje testno, slabše plačano obdobje preizkusa in povej, kaj boš podjetju doprinesel, ter kako si želiš biti kompenziran, ko se jim dokažeš.
-    Ne sili v službo, ki te ne veseli, in podjetje, v katerem se ne počutiš prijetno.
-    V prostor vstopi samozavestno. Že v eni sekundi se odločimo o prvem vtisu.
ANA KOVAC Nefiks GORENJSKA 054
ŠTAJERSKA
V Steklarni Hrastnik smo se po ogledu proizvodnje (mimogrede: ste že kdaj videli tekoče steklo?) sestali z županom občine Hrastnik, gospodom Miranom Jeričem, ki je poudaril pomen neformalnega izobraževanja, ki mladim lahko občutno olajša iskanje karierne poti. Pogovor o zaposlovanju mladih smo nadaljevali tudi s predstavniki podjetja, ki so nam povedali, kaj jih prepriča pri mladih, ki se prijavljajo na delovna mesta.
NOEMI KRESE Nefiks STAJERSKA 004
V Rimskih Termah nas je sprejel direktor, gospod Valery Arakelov, ki je poudaril primanjkljaj servisnega osebja, predvsem pa jih zanimajo tržniki, sploh za tuja tržišča: v turizmu je znanje tujih jezikov bistvenega pomena. Vodja kadrovske službe je navdušena nad videopredstavitvami, ki prezaposlenim kadrovikom pomagajo najti prepričljive kandidate. Obenem, poudarja, je pomembna iskrenost: “Vsaka laž na CV-ju, ki jo delodajalec razkrinka, vas postavi v bistveno slabšo pozicijo, kot če trditve ne bi navedli. Vsi na papirju odlično govorijo nemško in obvladajo Excel, ko pa trditve preverimo, za njimi lahko stoji le redkokateri kandidat. Kako lahko nato zaupamo vsem ostalim navedbam?”
NOEMI KRESE Nefiks STAJERSKA 036
GORENJSKA
Drugi dan se je pot začela v Gorenjski banki, kjer smo se ob pogovoru o medgeneracijskem sodelovanju sestali z vodilnimi kadri v podjetju. Gospa Vesna Pungeršek Žalig, direktorica sektorja splošnih poslov v banki, je povedala: “Nekoč zaposleni niso želeli deliti izkušenj z mlajšimi, saj so se bali izgube lastnega pomena v podjetju. Danes je takšnih vse manj, saj je dragocenost obeh generacij jasna: vsak lahko ponudi nekaj drugačnega. Prav tako pazimo na raznoliko starostno in spolno strukturo svojega kadra, le tako lahko delovno okolje dobro deluje, nove zaposlene pa po začetku delovnega razmerja vključimo v trimesečni mentorski program.”
ANA KOVAC Nefiks GORENJSKA 037
O sorodni temi smo se pogovorili tudi v podjetju Lotrič Meroslovje v Selci, ki se ukvarja s kalibracijo in overitvami meritvenih instrumentov, delujejo pa na področju celotne JV Evrope.
Gospa Maja Lotrič je poudarila, da se morajo novi zaposleni znati vklopiti v dobro uigrano ekipo. Veliko jim pomeni tudi delovanje v lokalnem okolju, zato v svoje humanitarne in družbenoodgovorne dejavnosti vpletajo družine zaposlenih in člane okoliške skupnosti.
ANA KOVAC Nefiks GORENJSKA 067
ANA KOVAC Nefiks GORENJSKA 103Župan Škofje Loke, gospod Miha Ješe, se kljub majhni stopnji brezposelnosti v regiji zaveda, da je treba mlade karierno usmerjati že med šolanjem in “spodbujati deficitarne poklice in panoge, ki so v razvoju.”  Občina spodbuja tudi socialno podjetnišvo in se z razvojno agencijo Sora obrača k mladim, ki bi radi stopili na podjetniško pot.


DOLENJSKA
Pot na Dolenjsko se je začela pri Pekarni Grosuplje, članici skupine Don Don, kjer prav tako iščejo tehnične kadre: peki in drugi poklici, ki si želijo dela v proizvodnji, so vedno zaželeni. Delovna mesta v upravi podjetja, ter na oddelku marketinga in kadrovske službe, se sprostijo redkeje, vedno pa z veseljem sprejmejo medse dobre tržnike, ki so v direktnem kontaktu z odjemalci v trgovinah.
Za takšno delovno mesto so za nas pripravili tudi simulacijo intervjuja: Nina, udeleženka kariernega busa, jih je prepričala s samozavestnim in iznajdljivim pristopom, saj je odlično rešila primer konfliktne situacije s stranko.
NOEMI KRESE Nefiks DOLENJSKA 021
Novomeška podružnica podjetja Adecco nam je pomagala izpiliti naš nastop na razgovorih s hitrimi kariernimi zmenki: kadroviki, ki delujejo na raznolikih področjih, namreč najbolje vedo, kako različna so med seboj podjetja in kaj je tisto, kar združuje vse dobre pristope. Hvaležni smo jim tudi za skupinsko debato, kjer smo individualne pomisleke in izkušnje pri iskanju zaposlitve z njimi delili in dobili odličen, predvsem pa motivacijski feedback.
NOEMI KRESE Nefiks DOLENJSKA 059
Komunalno podjetje Brežice je eno bolj nenavadnih podjetij, kar smo jih spoznali v Tednu kariernih busov. Med zaposlenimi, ki so del resnično povezane ekipe, veje odlična in sproščena klima, med pogovorom o medgeneracijskem povezovanju smo si zato želeli izvedeti, kaj k njej pripomore. Direktor Alenksander Zupančič nam je vsaj del skrivnosti razkril, ko smo med kratkimi kariernimi zmenki spoznali njihov pristop h kadrovanju, med pogovorom smo namreč marsikaj izvedeli tudi o sebi in svojih vrednotah.
NOEMI KRESE Nefiks DOLENJSKA 064
Zadnja postaja tretjega dne je bila v Podjetniškem inkubatorju Novo mesto, kjer smo se spoznali s transformacijo vseh naših poklicov v prihodnosti, in razmišljali, kako prek neformalno pridobljenih kompetenc razviti svoj profil.
NOEMI KRESE Nefiks DOLENJSKA 082
PRIMORSKA
V četrtek je Teden kariernih busov obiskal Luko Koper, kjer smo se s kadrovsko službo sestali ob pogovoru o medgeneracijskemu sodelovanju. Nekateri med nami imamo z njim dobre, drugi spet slabe izkušnje. Kljub temu, da imajo z zaposlovanjem mladih načeloma odlične izkušnje, pri novih generacijah opažajo izrazito ambicioznost, ki pa se jim ne šteje vedno vprid: “Mladi si želijo začeti previsoko. Naše podjetje višje kadre pogosto išče med svojimi zaposlenimi, ki imajo dolgoletne izkušnje in poznajo delovne procese, zato je zelo težko začeti kar takoj kot šef.« Mladim svetujejo še, naj se ne pogajajo za visoko izhodiščno plačo, raje naj se dogovorijo za dobre pogoje za napredovanje.
ANA KOVAC Nefiks PRIMORSKA 039
Uspešno podjetje Proizbira se ukvarja z izdelavo in razvojem igralniških aparatov. Ker širijo ekipo, so se iz Nove Gorice pred kratkim preselili v nove prostore v Sežani. “Iščemo predvsem timske igralce,« so nam povedali o postopku kadrovanja: »naše podjetje temelji na dobrih odosih. Kadre zbiramo predvsem po priporočilih zaposlenih, nato pa z njimi preživimo cel dan in zaupamo svoji intuiciji. Ni testov, ki bi v kratkem času pokazali, ali nam ta človek ustreza, raje jih pobliže spoznamo. Cel dan nihče ne more prepričljivo igrati vloge.”
ANA KOVAC Nefiks PRIMORSKA 054
Vrata nam je odprla tudi občina Sežana, kjer nam je gospod Milan Škapin, član občinskega sveta in predsednik odbora za gospodarstvo, razkril težave, ki jih na lokalni ravni občutijo pri ravni zaposlenosti: “Kadri so previsoko izobraženi, da bi jih lahko vse zaposlovali na delovnih mestih, ki tej stopnji ustrezajo.” Podjetja iščejo predvsem vsestranske tehnične delavce, ki bi znali poprijeti za različne delovne naloge. “Bistveno je razvijati svoje kompetence ciljno naravnano, glede na smer, v katero želimo, da se naša kariera razvije.” Gospa Mateja Grzetič Žerjal, višja svetovalka na občini Sežana, pa je poudarila pomen študentskega dela in različnih praks, ki lažje odprejo pot v podjetje in dajo mladim možnost, da se izkažejo. Preizkušeni kadri, ki delodajalcu ne predstavljajo tveganja, so izjemno dragoceni.
ANA KOVAC Nefiks PRIMORSKA 084
OSREDNJESLOVENSKA REGIJA
V podjetju Decathlon smo se spoznali s precej specifičnim načinom iskanja novih sodelavcev: prav vse jih mora namreč veseliti šport. Menijo, da to ni prednost le za prodajalce, ki tako znajo priporočati prave izdelke kupcem, temveč tudi za ostale kadre, ki niso direktno povezani s strankami. »Tako nas vse druži šport in lahko postanemo boljša, bolj povezana ekipa,« so nam zaupali.
ANA KOVAC Nefiks LJUBLJANA 010
ABC Accelerator, ki ga najdete v BTC-ju, je skupek različnih startupov, manjših podjetij, ki si na različnih fazah realizacije svojih projektov. Več o njih lahko izveste na spletu, ali pa se udeleite katerega izmed njihovih networking dogodkov: tudi sami smo lep čas mrežili, si izmenjevali vizitke in stkali odlične kontakte. Nekateri bodo morda vodili do služb!
ANA KOVAC Nefiks LJUBLJANA 049
Poslednja postaja nas je peljala do Mestne občine Ljubljana, kjer smo predstavnikom občine predali zaključno izjavo projekta Nefiks zaposlitvene rešitve. Preberete si jo lahko tukaj: ob večletnem delu z mladimi iskalci zaposlitve je Zavod Nefiks namreč prišel do poglobljenih uvidov na področju brezposelnosti med mladimi.
ANA KOVAC Nefiks LJUBLJANA 085***
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Banner NZR projektfinancirata


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00