fbpx
Diskriminacija deklet z dojenčki

| S smehom nad prekarno delo

Trg dela je dandanes na mnogih poklicnih področjih prenapolnjen z mlado delovno silo,; ta se spopada za maloštevilne dobre zaposlitve, ki predstavljajo bolj izjemo kakor pravilo. Še posebej so prizadete mlade ženske, ki se morajo pri iskanju službe spopadati s popolnoma na spolu bazirano diskriminacijo. Ne glede na to, ali imajo v načrtu za svojo prihodnost otroke ali ne, to vprašanje pogosto bolj ali manj odkrito pride na plano med zaposlitvenim razgovorom; mnogi delodajalci se bojijo zaposliti mlade ženske, saj se bojijo, da bodo imele otroke ter izkoristile pravico do porodniškega dopusta. Kakšne so opcije?

Diskriminacija deklet z dojencki
KAKŠNA VPRAŠANJA SO DOVOLJENA NA RAZGOVORU?
Mnoge mlade ženske v različnih zaposlitvenih položajih se danes soočajo z izbiro: »otrok ali kariera?«, saj se bojijo, da bi nosečnost lahko ogrozila njihov položaj v službi ali pa potencialno zaposlitev. Vendar se morate zavedati, da zakonodaja Republike Slovenije prepoveduje vsakršno diskriminacijo na podlagi spola, rase, starosti in osebnih zdravstvenih okoliščin; v tem konkretnem primeru to pomeni, da vas delodajalec na razgovoru ne sme povprašati po osebnih okoliščinah, kakor je vprašanje nosečnosti.
 Diskriminacija deklet z dojencki 2
KAJ PRAVZAPRAV SPADA POD PRAVICO DO STARŠEVSKEGA DOPUSTA?
Starševski dopust zajema različne dopuste, ki si jih lahko vzamejo starši od rojstvu otroka. Nikakor ni rezerviran samo za matere, razen porodniškega dopusta, ki ga lahko v izjemnih primerih, kadar mati ni sposobna skrbeti za otroka, vzame tudi oče.

PORODNIŠKI DOPUST
Vlogo za uveljavljanje porodniškega dopusta morate oddati 2 meseca (60 dni) pred njegovim predvidenim izračunanim datumom poroda. Pošljete jo na svojo enoto Centra za socialno delo, priložiti pa ji morate podatke o zaposlitvi in osnovni plači za izračun. Za uveljavljanje pravice do porodniškega dopusta morate biti zavarovani za starševsko varstvo.
Porodniški dopust lahko traja dobre tri mesece in pol (105 dni), mati pa mora z njim začeti 4 tedne pred predvidenim datumom poroda (28 dni).

OČETOVSKI DOPUST
Nikar ne pozabite na očetovski dopust, ki skupno zajema 3 mesece (90 dni) do dopolnjenega tretjega leta otrokove starosti. 15 dni lahko oče koristi do dopolnjenega 6. meseca otrokove starosti in zanj prejme 100-odstotno nadomestilo plače, ostalih 75 pa do dopolnjenega 3. leta otrokove starosti. Za teh 75 dni sicer ne bo prejel plače, vendar mu bo država zagotovila vsaj plačilo prispevkov.

DOPUST ZA NEGO IN VARSTVO OTROKA
Na žalost je to še vedno dopust, ki ga pretežno koristijo le matere, vendar se morate zavedati, da ga lahko prav tako legitimno koristi tudi oče, ali pa tudi tretja oseba, kadar ga oče ali mati ne moreta. Namenjen je negi otroka v najzgodnejših mesecih, ko ta ob sebi potrebuje neprestano varstvo, nego in pomoč. Za njegov točen izračun obstaja več olajšav oz. bonusov, ki se med seboj na srečo tudi seštevajo.
 Diskriminacija deklet z dojencki 3
KAKO SI LAHKO IZRAČUNATE DOLŽINO SVOJEGA DOPUSTA ZA NEGO IN VARSTVO OTROKA:
osnovni dopust za nego in varstvo otroka: 260 dni
+
BONUSI:
+ 90 dni, v primeru, da ste dobili dvojčke oz. 90 dni za vsakega živorojenega otroka (v primeru, da so bili rojeni trojčki, četvorčki, …)
+ v primeru nedonošenčka se osnovnih 260 dni dopusta podaljša za toliko dni, kolikor je bila nosečnost krajša zaradi prezgodnjega poroda;
+ v primeru slabšega zdravstvenega stanja otroka, lahko uveljavljate pravico do dodatnih 90 dni;
+ če imate doma že najmanj 2 otroka v starosti do 8 let, dodatnih 30 dni; če imate doma 3 otroke v starosti do 8 let, lahko temu dodate še dodatnih  30 dni; če imate 4, še dodatnih 30, itn.
 
Če povzamemo: edini del starševskega dopusta, ki ga načeloma lahko izkoristi le mati, je porodniški dopust, medtem ko ni nikjer določeno, da mora biti mati tista, ki bo vzela dopust za nego in varstvo otroka. Če imate le možnost za to, poskusite dopust s partnerjem razdeliti pravično, kar bo tudi razbremenilo oba vajina delodajalca in olajšalo razmere v službi.
Povzeto po: http://csd-slovenija.org/sl/center/center-za-socialno-delo/see.page/starsevski-dopust.

Slike: Unsplash.
***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00