fbpx
Kaj se zgodi, če delovna inšpekcija odkrije obliko prekarnega dela?

| S smehom nad prekarno delo

Državni zbor je septembra 2017 potrdil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o inšpekciji dela. Ta med drugim določa, da lahko inšpektor delodajalcu, ki z delavcem sodeluje prek katere izmed prekarnih oblik dela, odredi, da mora delavca zaposliti za nedoločen čas. Nova določila so stopila v veljavo z 21. oktobrom 2017. Inšpektor bo delodajalcu odredil zaposlitev prekarnega delavca, če bo ugotovil, da delavec prek pogodbe civilnega prava – na primer študentske napotnice, kot samostojni podjetnik, ali preko avtorske pogodbe, delo opravlja pod enakimi pogoji kakor redno zaposleni. Delodajalcu, ki delavca kljub odredbi inšpektorja ne bo zaposlil, grozi kazen od 4500 do 20.000 evrov.
S smehom nad prekarno delo grafika
Vir: https://podcrto.si/delodajalci-bodo-ob-odkriti-krsitvi-prisiljeni-zaposliti-prekarnega-delavca/.
Prispevek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod Nefiks v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".
***
Pasica s smehom nad prekarno delo

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00