fbpx
Nocoj bodo goreli kresovi

| S smehom nad prekarno delo

Jutri delavci po svetu praznujejo mednarodni praznik dela, danes zvečer bodo po Sloveniji zagoreli kresovi! Pa veste, od kod izvira ta tradicija?

Obdobje konec aprila je čas med pomladanskim enakonočjem in poletnim sončnim obratom, ki ga zaznamuje tudi najdaljši dan v letu. V starih časih so ljudje verjeli, da narava za prebujanje iz zimskega spanca potrebuje sonce, tega pa predstavlja ogenj. Da bi spodbudili sonce k večji aktivnosti, so kurili kresove.Običaj so okrog leta 1890 prevzela delavska gibanja, ki so s kurjenjem kresov opozarjala na pravice delavcev. Običaj se je ohranil vse do danes.S smehom nad prekarno delo grafikaVir: https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/470.
Članek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod NEFIKS v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".
***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00