fbpx
Je prekarno delo pojav moderne Evrope 21. stoletja?

| S smehom nad prekarno delo

Odgovor je: ne. Sam izraz sicer ne izvira iz tako davnih časov, vendar je bilo prekarno delo trdno zakoreninjeno v najrazličnejših državah povsod po svetu, še preden je zanj nastalo poimenovanje.

Kaj je prekarno deloKoncept prekarnega dela je nastal kot odgovor na prestrukturiranje globalne ekonomije in trga dela v 20. stoletju. Oče Joseph Wrezinski je leta 1987 napisal poročilo z naslovom Velika revščina in socialno-ekonomska prekarnost (Great Poverty and Socio-Economic Precariousness), v katerem je definiral prekarno delo kot:

"Pomanjkanje enega ali več virov varnosti, ki posameznikom in njjihovim družinam omogočajo sprejeti njihove osnovne odgovornosti in uživati njihove temeljne pravice (The lack of one or more sources of security that allow individuals and their families to endorse their elementary responsibilities and enjoy their fundamental rights)."

Prispevek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod Nefiks v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".

Vir: Aaron Robert Lemelin, Young Adults and the Consequences of Precarious
Work, avgust 2016, stran 4, po:  Nativel, Corrine 2011. ESRC Seminar Series on “Young People and Precarious Employment”.
***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00